3:37 pop ZDRAVJE

Žajbelj in ostale kaduljnice – spravilo in uporaba

Rod žajbljevk je največji rod iz družine ustnatic, kamor spadajo tudi različne vrste met, rožmarinov, sivk in bazilik. Med svetovno bolj znane vrste štejemo navadni žajbelj (Salvia officinalis), ananasov žajbelj (Salvia elegans), chia (Salvia Hispanica) in muškatna kadulja (Salvia sclarea). Tokrat o navadnem žajblju in muškatni kadulji…

Žajbelj (Salvia officinalis) in muškatno kaduljo (Salvia sclarea) gojimo na dobro odcednih, peščenih tleh, z nevtralnim ali rahlo bazičnim pH profilom. Za rast ne potrebujeta dognojevanja – to bo le zmanjšalo količino učinkovin v rastlini in posledično tudi kakovost arome in učinkovitosti. Uporabni del rastline so listi, ki jih nabiramo tik pred cvetenjem, saj so takrat najbolj aromatični.

Žajbelj vedno shranimo nezdrobljen

Žajbelj obrežemo v dopoldanskem času, ko morebitna rosa ‘odhlapi’ z rastlin. Porežemo poganjke, torej stebla z listi, in pazimo, da rastline ne obrežemo preveč, saj lahko v tem primeru odmre. Pazimo torej, da na rastlini pustimo vsaj 3-5 močnih poganjkov, ki bodo lahko nadaljevali z rastjo. Pred sušenjem liste osmukamo s stebel in pazimo, da jih po listni ploskvi čim manj poškodujemo. Poškodbe lahko namreč pripomorejo k hitrejši razgradnji učinkovin v listih. Te sušimo na temperaturi okoli 35 °C, temperatura naj ne preseže 40 °C. Sušimo jih v temnem in dobro prezračenem prostoru, lahko tudi v gospodinjski sušilnici. Listi so suhi, ko jih v roki lahko zdrobimo v manjše delce, pravilno sušeni pa so takrat, ko ohranijo svojo značilno sivomodro barvo. Sušene liste shranjujemo v steklenih zaprtih kozarcih ali papirnatih oz. platnenih vrečkah, v temnem in suhem prostoru, kjer so zaščiteni pred sončno svetlobo. Žajbelj vedno shranjujemo nezdrobljen, liste zdrobimo pred uporabo, da preprečimo razpadanje zdravilnih učinkovin, ki lahko nastanejo pod vplivom svetlobe in kisika. Če se odločimo za destilacijo eteričnega olja, uporabimo sveže liste.

 

Sušene liste žajblja shranjujemo v steklenih zaprtih kozarcih ali papirnatih oz. platnenih vrečkah, v temnem in suhem prostoru, kjer so zaščiteni pred sončno svetlobo.

 

 

Začimba, poparek ali eterično olje

Navadni žajbelj (Salvia off.) uporabljamo kot začimbo, poparek ali eterično olje. Najpogosteje uporabljamo poparek, in sicer proti vnetjem v ustni votlini, prebavnim motnjam, ki so povezane z razvojem škodljivih mikroorganizmov v črevesju, in glivicam, ki povzročajo soor. Žajbljev poparek znižuje krvni tlak, povečuje moč in hitrost srčnega utripa in pomaga pri celjenju ran. Deluje tudi kot uspavalo in podaljša učinek drugih uspaval.

Muškatna kadulja deluje protivnetno

Muškatna kadulja (Salvia sclarea) deluje protivnetno, pomaga pri napadih migrene in, podobno kot navadni žajbelj, znižuje krvni tlak. V kozmetičnih izdelkih izvlečke muškatne kadulje uporabljamo v pripravkih za suho kožo, šamponih proti prhljaju in mazilih proti aknam. Poparek si lahko pripravimo tudi proti predmenstrualnem sindromu in kot pomoč pri uravnavanju hormonskega ravnovesja v menopavzi.

Katarina Kovačič, uni. dipl. tehnol.

(Visited 635 times, 1 visits today)
Close

Center Nastavitev Zasebnosti

Obvezni piškotki

Shranijo uporabnikovo odločitev glede sprejemanja piškotkov.

gdpr[allowed_cookies], gdpr[consent_types]: beleži uporabniško odločitev glede sprejetja ali zavrnitev uporabe piškotkov. Veljavnost: 1 leto.

Socialna omrežja

Facebook vtičnik; za povečanje sodelovanja naših uporabnikov preko družbenih omrežij, analizo prodaje, segmentacijo uporabnikov in ponovno targetiranje uporabnikov

c_user, datr, fr, pl, presence, sb, wd, xs, pnl_data2, act

Analitika

Analitika nam omogoča, da merimo število uporabnikov v obliki obiskov in klikov.

advanced_ads_browser_width, advanced_ads_page_impressions, advanced_ads_pro_server_info, advanced_ads_pro_visitor_referrer
_ga: merjenje obiskanosti s storitvijo Google Analytics. Veljavnost: 2 leti. _gat: piškotek ne hrani uporabniških podatkov, uporablja se za omejevanje pogostosti zadetkov pri merjenju obiskanosti strani s storitvijo Google Analytics. Veljavnost: 10 minut. _gid: naključno ustvarjeno unikatno število se uporablja za izračun podatkov o obisku našega spletnega mesta. s storitvijo Google Analytics. Veljavnost: 24 ur.

Analiza obiska

To function properly, Hotjar stores first-party cookies on your visitor's browser. Cookies are either set by the Hotjar script, or by visiting Hotjar's website. Displaying the correct content to your visitors without personally identifying anyone relies on Hotjar's cookies.

_hjClosedSurveyInvites Hotjar cookie. This cookie is set once a visitor interacts with a Survey invitation modal popup. It is used to ensure that the same invite does not re-appear if it has already been shown. 365 days _hjDonePolls Hotjar cookie. This cookie is set once a visitor completes a poll using the Feedback Poll widget. It is used to ensure that the same poll does not re-appear if it has already been filled in. 365 days _hjMinimizedPolls Hotjar cookie. This cookie is set once a visitor minimizes a Feedback Poll widget. It is used to ensure that the widget stays minimizes when the visitor navigates through your site. 365 days _hjDoneTestersWidgets Hotjar cookie. This cookie is set once a visitor submits their information in the Recruit User Testers widget. It is used to ensure that the same form does not re-appear if it has already been filled in. 365 days _hjIncludedInSample Hotjar cookie. This session cookie is set to let Hotjar know whether that visitor is included in the sample which is used to generate funnels. 365 days _hjShownFeedbackMessage This cookie is set when a visitor minimizes or completes Incoming Feedback. This is done so that the Incoming Feedback will load as minimized immediately if they navigate to another page where it is set to show. 365 days _hjid Hotjar cookie. This cookie is set when the customer first lands on a page with the Hotjar script. It is used to persist the Hotjar User ID, unique to that site on the browser. This ensures that behavior in subsequent visits to the same site will be attributed to the same user ID. 365 days _hjRecordingLastActivity This should be found in sessionStorage (as opposed to cookies). This gets updated when a visitor recording starts and when data is sent through the WebSocket (the visitor performs an action that Hotjar records). Session hjTLDTest When the Hotjar script executes we try to determine the most generic cookie path we should use, instead of the page hostname. This is done so that cookies can be shared across subdomains (where applicable). To determine this, we try to store the _hjTLDTest cookie for different URL substring alternatives until it fails. After this check, the cookie is removed. Session _hjUserAttributesHash User Attributes sent through the Hotjar Identify API are cached for the duration of the session in order to know when an attribute has changed and needs to be updated. Session _hjCachedUserAttributes This cookie stores User Attributes which are sent through the Hotjar Identify API, whenever the user is not in the sample. These attributes will only be saved if the user interacts with a Hotjar Feedback tool. Session _hjLocalStorageTest This cookie is used to check if the Hotjar Tracking Script can use local storage. If it can, a value of 1 is set in this cookie. The data stored in_hjLocalStorageTest has no expiration time, but it is deleted immediately after creating it so the expected storage time is under 100ms. N/A _hjptid This cookie is set for logged in users of Hotjar, who have Admin Team Member permissions. It is used during pricing experiments to show the Admin consistent pricing across the site. Session _hjAbsoluteSessionInProgress The cookie is set so Hotjar can track the beginning of the user's journey for a total session count. It does not contain any identifiable information. 30 minutes