Kar dve novejši študiji sta v zadnjem času potrdili tisto, kar se govori že dolgo, v praksi pa se upošteva malo manj: več rastlinske prehrane ščiti zdravje srca.
Prva izmed študij (Plant-centered diet and risk of incident cardiovascular disease during young to middle adulthood – objavljena v Journal of the American Heart Association) je kar 32 let opazovala posameznike (5000 posameznikov, starih od 18 do 30 let) in njihov življenjski slog. Nihče izmed udeleženih ob začetku raziskave ni imel težav s srcem. Do konca raziskave so se težave s srcem razvile pri 300 posameznikih.
Raziskovalci so ugotovili, da so imeli ljudje z več rastlinske prehrane 52 % manj možnosti za težave s srcem v primerjavi s tistimi, ki so manj vključevali tovrstno hrano v svoj vsakdan.
»Rastlinsko bogata hrana zelo dobro vpliva na zdravje srca in ožilja. To ne pomeni nujno popolnoma vegetarijanske prehrane. Ljudje naj izbirajo rastlinsko hrano, ki je čim manj predelana. Mislimo, da posamezniki sem in tja lahko v svojo prehrano vključujejo tudi živalske proizvode, ki pa naj ne bodo cvrti ali preveč mastni,” je povedal Dr. Yuni Choy, eden od avtorjev te raziskave.
Druga študija (prav tako objavljena v Journal of the American Heart Association), ki je potekala več kot 20 let, se je osredotočala na zdravje žensk, starih med 50 in 79 let. Raziskovalci so skušali ugotoviti, ali imajo posameznice, ki sledijo z njihove strani določeni dieti z veliko rastlinske prehrane, manjši nivo lipoproteina in ‘slabega’ holesterola. Po njihovih izsledkih imajo ljudje, ki jedo rastlinsko bolj bogato hrano, za 11 % manj možnosti, da razvijejo kardiovaskularne bolezni, 14 % manj možnosti za koronarno srčno bolezen in 17 % manj možnosti za srčni infarkt.