Regrat je bil včasih najpogostejši “plevel” po vseh vrtovih, zelenicah, njivah, travnikih, kakšen je pogledal še skoraj iz samega betona ob robu pločnika. Danes ga moramo že bolj iskati, na tržnicah pa je pridobil na vrednosti. Je zelo koristen za naše zdravje – pa tudi za lepoto!
Regrat se je že skozi zgodovino uporabljal za zdravljenje več različnih težav – od težav z jetri in bolezni ledvic do zgage in vnetje slepiča. Je poln vitaminov A, B, C in D pa tudi mineralov, kot so železo, kalij in cink.
9 koristi regrata
- Regratovi listi vsebujejo več beta karotena kot korenje, kar pomeni, da je odličen za naše oči.
- Zagotavlja 53 % priporočene vrednosti vitamina K, ki je ključnega pomena za krepitev kosti.
- Študija iz leta 2011 je pokazala, da korenine regrata uničujejo levkemijske celice. Raziskovalci so poročali, da čaj iz korenin ni uničil zdravih celic, ampak le bolne.
- Je prav tako diuretik in pomaga ledvicam pri čiščenju odpadnih snovi ter soli. Prav tako izloča odvečno vodo iz telesa, tako da poveča pogostost uriniranja.
- Je poln antioksidantov, ki preprečujejo prezgodnje staranje, raka in druge bolezni, ki jih povzroča oksidativni stres.
- Študije so prav tako pokazale, da regrat uravnava raven holesterola v krvi.
- Regratov ekstrakt krepi imunski sistem in telesu pomaga pri borbi z mikroorganizmi.
- Pomaga pri prebavi. Cvetovi stimulirajo apetit in pomirjajo želodec, med tem ko zelenje in korenine delujejo kot blago odvajalo.
- Pri nabiranju – če, namesto da se sklanjate, vsakič počepnete – boste poskrbeli tudi za učvrstitev zadnjice!
Nekaj namigov za uporabo regrata v kuhinji:
- Regratove liste vsi poznamo kot odlično pomoč za razstrupljanje in čiščenje jeter. Tak učinek ima tudi čaj iz regratove koreninice.
- Regratov namaz s skuto
- Testenine z regratovim pestom
- Divja pomladna solata