Site icon Eko Dežela

10 razlogov, zakaj jesti zeleno

Zelena ali znanstveno Apium graveolens je zelenjava iz družina rastlin Apiaceae. Je odličen vir antioksidantov, koristnih encimov, vitaminov in mineralov, kot so vitamin K, vitamin C, kalij, folna kislina in vitamin B6.

V ljudski medicini zeleno že stoletja uporabljajo kot pomoč pri hipertenziji in še vedno velja, da vsebuje veliko pozitivnih lastnosti za zdravje srca in ožilja. V nedavnih farmakoloških raziskavah so znanstveniki dokazali močne antioksidativne in protivnetne lastnosti zelene, ki pomagajo izboljšati krvni tlak, holesterol in preprečiti bolezni srca.

Za boljšo prebavo

Zelena je bogata tudi z vlakninami. Če je pojeste malo več kot skodelico dnevno, boste izboljšali prebavo in hitreje izgubili odvečno težo. Zaradi visoke vsebnosti vode in elektrolitov preprečuje dehidracijo, druge spojine pa delujejo kot diuretik in zmanjšajo napenjanje. Antioksidanti, flavonoidi in polifenoli pa pomagajo ohranjati zdrava jetra, kožo, oči in miselne funkcije.

Tudi listi in semena!

Večina nas najraje posega po steblih zelene, vendar so nadvse okusni tudi njeni listi in semena, ki se odlično podajo praženi zelenjavi in juham. Predvsem zdrava so semena, ki jih lahko uživamo tudi zdrobljena ali v obliki izvlečkov. Pomagajo pri vnetjih in se borijo proti bakterijskim okužbam. V nekaterih delih sveta gojijo zeleno predvsem zaradi njenih koristnih semen, ki jih pogosto uporabljajo kot začimbo, zdrobljena pa vsebujejo posebno oljno spojino, imenovano apiol, ki se uporablja za aromate in v medicinske namene.

10 dobrih lastnosti zelene za boljše zdravje

1. Pomaga zniževati holesterol
2. Zmanjšuje vnetja
3. Preprečuje in pomaga pri visokem krvnem tlaku
4. Preprečuje ulkus
5. Varuje jetra
6. Dobro vpliva pri izgubljanju odvečne telesne teže
7. Spodbuja prebavo in zmanjšuje napenjanje
8. Vsebuje protimikrobne lastnosti, ki preprečuje okužbe
9. Preprečuje okužbe urinarnega trakta
10. Varuje pred rakom

 

Vir: theheartysoul.com

 

(Visited 578 times, 2 visits today)