Rabarbara vsebuje veliko vitamina C, iz njenih pecljev pa ponavadi pripravljamo kompote in marmelade.
Uporabljamo le listne peclje rabarbare. Te režemo prvič junija, lahko tudi že prej, drugič pa septembra in oktobra.
Uporabna in zdravilna je tudi korenika, ki deluje rahlo odvajalno. Sok naj bi ugodno vplival tudi na zobno sklenino.
Rabarbarini listi pa vsebujejo strupeno snov (pogosto prisotno v rastlinah) oksalno kislino ter nekatere druge strupene snovi, zato niso užitni.
Pita z rabarbaro
Sestavine:
- 300 g rabarbare
- 100 g skute
- 100 g jogurta
- 100 g sladkorja
- 160 g bele moke
- 60 g masla
- 2 jajci
- žlička pecilnega praška
- sladkor v prahu (za posip)
Priprava:
Stebla rabarbare operemo in razrežemo na koščke.
Na sobni temperaturi zmehčano maslo in sladkor zmešamo, da dobimo gladko zmes. Med miksanjem dodamo jajca in vseskozi mešamo. Dodamo še skuto in jogurt in zopet premešamo. Na to presejemo moko s pecilnim praškom in sproti počasi miksamo.
Pladenj obložimo s peki papirjem ali pa dobro premažemo z maslom in nanj zlijemo maso.
Na to pa po vsej površini zložimo še rabarbarbaro.
Pečemo 40 minut na 180 stopinj Celzija.
Ohladimo in pred serviranjem potresemo s sladkorjem v prahu.
Kompot z rabarbaro naredimo tako, da skuhamo koščke rabarbare, lahko dodamo tudi jabolka in limonov sok, ter sladkor.