Enoletna oljna kadulja zraste do meter visoko, ima do 8 centimetrov dolge liste in bele ali vijolične cvetove, ki rastejo v socvetjih.
Rastlino gojijo predvsem zaradi semen, ki so bogata z antioksidanti, z maščobnimi kislinami omega-3, kalcijem in vlakninami. Bela, siva ali črna semena so drobna, ovalne oblike, velikosti do 1 milimetra.
V Srednji Ameriki jih uživajo že dolgo, v zahodnih državah pa so postala priljubljene šele v zadnjem desetletju, saj veljajo za eno izmed super živil. Uživamo jih lahko samostojno ali kot dodatek številnim jedem in napitkom. Namočena se obdajo z želatinasto strukturo.
Oljna kadulja občutljiva na mraz, pozno dozori
Chia semena dosegajo visoko ceno. Žal je njihova pridelava v naših krajih zahtevnejša, saj oljna kadulja izvira iz toplih krajev. Najlažje jo je vzgojiti na Primorskem, drugod pa v toplih gredah ali kot lončnice v zaprtih prostorih.
Semena za sejanje je mogoče kupiti v nekaterih semenarnah ali preko spleta. Na prosto jih sadimo šele, ko mine nevarnost pozebe, torej konec maja ali celo junija. Rast lahko pospešimo, če semena sadimo že prej v lončke in jih potem presadimo.
Minimalna temperatura za kalitev je okoli 15 do 20 stopinj Celzija. Zemlja naj bo bogata s hranili, za sajenje pa izberemo dobro odcedna tla na sončni legi. Semena sadimo plitko in na razdalji okoli 30 centimetrov, saj so rastline precej razvejane. Za razvoj semen potrebuje rastlina 3 do 4 mesece toplega vremena.
Oljna kadulja cveti pozno poleti, chia semena pa so zrela šele oktobra ali novembra. Če mokra jesen ne omogoča dozorevanja semen, rastline porežemo in sušimo v zaprtih prostorih. Semena so zrela, ko cvetni klasi postanejo suhi in porjavijo. Klasje otresemo in presejemo semena, ter jih shranimo v suhem in temnem prostoru.
Več o shranjevanju kaduljnic pa sicer tule.