Avtor IF; foto: adobestock 11:38 dop ZANIMIVO

Vse bolj popularna chia semena lahko pridelamo tudi doma!

Chia semena so plod oljne kadulje (Salvia hispanica), rastline iz družine ustnatic, ki izvira iz osrednje in južne Mehike. Gojili so jo že staroselci in je bila nekoč enako pomembna kot koruza.

Enoletna oljna kadulja zraste do meter visoko, ima do 8 centimetrov dolge liste in bele ali vijolične cvetove, ki rastejo v socvetjih.

Rastlino gojijo predvsem zaradi semen, ki so bogata z antioksidanti, z maščobnimi kislinami omega-3, kalcijem in vlakninami. Bela, siva ali črna semena so drobna, ovalne oblike, velikosti do 1 milimetra.

V Srednji Ameriki jih uživajo že dolgo, v zahodnih državah pa so postala priljubljene šele v zadnjem desetletju, saj veljajo za eno izmed super živil. Uživamo jih lahko samostojno ali kot dodatek številnim jedem in napitkom. Namočena se obdajo z želatinasto strukturo.

Oljna kadulja občutljiva na mraz, pozno dozori

Chia semena dosegajo visoko ceno. Žal je njihova pridelava v naših krajih zahtevnejša, saj oljna kadulja izvira iz toplih krajev. Najlažje jo je vzgojiti na Primorskem, drugod pa v toplih gredah ali kot lončnice v zaprtih prostorih.

Semena za sejanje je mogoče kupiti v nekaterih semenarnah ali preko spleta. Na prosto jih sadimo šele, ko mine nevarnost pozebe, torej konec maja ali celo junija. Rast lahko pospešimo, če semena sadimo že prej v lončke in jih potem presadimo.

Minimalna temperatura za kalitev je okoli 15 do 20 stopinj Celzija. Zemlja naj bo bogata s hranili, za sajenje pa izberemo dobro odcedna tla na sončni legi. Semena sadimo plitko in na razdalji okoli 30 centimetrov, saj so rastline precej razvejane. Za razvoj semen potrebuje rastlina 3 do 4 mesece toplega vremena.

foto: adobestock

Oljna kadulja cveti pozno poleti, chia semena pa so zrela šele oktobra ali novembra. Če mokra jesen ne omogoča dozorevanja semen, rastline porežemo in sušimo v zaprtih prostorih. Semena so zrela, ko cvetni klasi postanejo suhi in porjavijo. Klasje otresemo in presejemo semena, ter jih shranimo v suhem in temnem prostoru.

Več o shranjevanju kaduljnic pa sicer tule.

(Visited 34 times, 34 visits today)
Close