Bralec nam je pisal, kako to, da so vse trgovine polne kokošjih jajc, dobi se tudi račja, gosja, celo prepeličja, kaj pa puranja jajca?
Glede na to, da je na voljo široka ponudba puranjega mesa in puranjih mesnin, je, če človek pomisli, res nenavadno, da ni tako tudi s puranjimi jajci.
Na portalu Vem, kaj jem, jih opišejo kot kremaste barve in z izredno trdo lupino (dvakrat debelejša od kokošjih). “So po okusu in hranljivosti najbližji nadomestek za kokošja jajca. Čas priprave: mehko kuhana 4 do 5 minut, trdo kuhana 10 do 11 minut.” Torej s hranljivostjo puranjih jajc ni nič narobe.
Razlog, tako razlagajo v ameriškem kmetijstvu, kjer je reja puranov še mnogo bolj razširjena, tiči v ekonomičnosti. Namreč, povedano po domače, prodaja puranjih jajc se ne splača. Kokoši in race namreč znesejo eno jajce na dan, purice pa največ dve jajci na teden. Poleg tega začnejo nesti jajca šele pri 7 mesecih, kar je kasneje kot kokoši. Seveda pa zaradi svoje velikosti potrebujejo tudi več prostora in več hrane – kar bi pomenilo precej višjo končno ceno puranjih jajc.