Že dolgo izbira ni več le krsta ali žara, tudi pri nas je že mogoč raztros pepela. A tudi upepelitev ima za okolje svoje posledice.
Ob klasični kremaciji se namreč ustvari okrog 245 kg ogljikovih emisij, kar nanese več kakor 29,000-kratno polnjenje telefona. Poleg tega se med procesom balzamiranja uporabljajo kemikalije, ki ob morebitnem uhajanju v okolje lahko povzročajo veliko škodo okolju in vodnim virom.
V luči zmanjševanja izpustov in negativnih vplivov na okolje so strokovnjaki razvili tudi postopek kremacije, ki je znatno varčnejši – vodno kremacijo.
Kaj je vodna kremacija?
Vodna kremacija je postopek, ki v primerjavi s klasično kremacijo porabi do petkrat manj energije. Namesto direktnega sežiga je telo pokojnika položeno v jekleno posodo, napolnjeno z vodo in bazično raztopino, ter se segreva na visoko temperaturo, dokler ne razpade na osnovne kemične komponente. Kostni prah, ki preostane po končanem triurnem procesu, pa se podobno kot pri klasični upepelitvi, shrani v žari ali raztrese.