Svetlobni koren (Dioscorea polystachya) je pri nas razmeroma slabo razširjena rastlina, znana tudi pod imenom kitajski jam ali cimetova vzpenjavka, ker imajo cvetovi vonj po cimetu.
Uporaben je kot živilo, ki ima številne zdravilne učinke. V Evropi so ga začeli gojiti v 19. stoletju kot alternativo krompirju, ki ga je ogrožala krompirjeva plesen.
Gomolji so lahko dolgi tudi en meter
Rastlina je vzpenjavka, ki zraste do 5 metrov, ima podolgovate liste in spominja na slak. Na steblu se ob listih razvijejo nekakšne jagode, drobni zračni gomolji, s katerimi se rastlina razmnožuje. V zemlji tvori enega ali več podolgovatih belih gomoljev, ki so lahko dolgi do meter in tehtajo več kot štiri kilograme. Pri nas so običajno manjši. Svetlobni koren lahko razmnožujemo tudi z razrezanimi gomolji ali ukoreninjenimi vejami. Rastlino lahko gojimo tudi v koritu na balkonu.
Kako uporabljamo svetlobni koren?
Gomolje, ki imajo ima rahlo oreškast okus, pred uporabo olupimo. Uživamo lahko sveže, kuhane ali pečene, samostojno ali v kombinaciji z drugimi živili. Lahko jih tudi sušimo in zmeljemo v prah. Užitni so tudi zračni gomolji in listi. Vsi deli rastline vsebujejo vitamine A, B, C, E, K ter številne mikroelemente in antioksidante.
Uživanje svetlobnega korena ugodno vpliva na delovanje vranice, ledvic, želodca in pljuč. Živilo
krepi imunski sistem, ima močno protivnetno delovanje, pomaga pri osteoporozi, znižuje krvni sladkor in holesterol, izboljšuje presnovo, vzbuja tek ter pospešuje prekrvavitev.