Solkanski radič je avtohtona slovenska sorta te priljubljene zelenjave z mesnatimi listi, ki je pravzaprav vrsta cikorije (Cichorium intybus).
Zaradi lepe rdeče rozete je znan tudi pod imenom goriška vrtnica.
Rozete so krhke in dobrega okusa saj ne grenijo, tako kot nekatere sorte radiča. Tako je solkanski radič primeren za vse vrste solat, lahko ga dušimo, popečemo, dodajamo om,akam in juham, jogurtovim prelivom, skutinim namazom, ali pa liste jemo kar tako, presne, saj so zelo okusni.
Solkanski radič je ena izmed prvih solat, ki si jih lahko privoščimo spomladi, običajno prej kot se pojavi regrat.
Siljenje radiča
Je prezimna sorta, torej ga lahko pustimo na vrtu vse leto, tudi v krajih s hladnejšim podnebjem. Semena kalijo do štirinajst dni.
Sorta je primerna za siljenje, s čimer dobimo liste manj grenkega okusa. To naredimo tako, da ga najkasneje novembra izkopljemo in korenine presadimo v posode ter jih postavimo v temen hladen prostor. Šop listov odrežemo dva centimetra nad koreninskim vratom.
Še bolj preprosto pa je, če ga pustimo na gredi in samo pokrijemo s slamo. Tako ga zaščitimo pred najhujšim mrazom, obenem pa pomanjkanje svetlobe omogoča razvoj radiča z lepimi rdečimi rozetami. Žal je takšen radič lahko bolj grenak, kot če bi ga hranili v hladnem prostoru.