Je vaše delo na domačem vrtu obrodilo bogate sadove in ne morete vse zelenjave sproti pojesti? Ste si na tržnici kupili preveč sadja, pa ne veste, kaj z njim? Shranite okus poletja za kasnejšo uporabo.
Sadje in zelenjavo narežite ter posušite
Ste kupili preveč breskev, manga, ananasa, nektarin, jabolk ali marelic in zdaj ne veste, kaj z njimi? Sadje dobro operite, osušite s krpo, narežite na tanke rezine in naložite v dehidrator. Tako boste dobili sladek prigrizek, poln vlaknin, za zimske dni, ko ne boste imeli sadja v izobilju. Suhi sadje shranite v steklen kozarec in ga položite nekam v temo.
Prav tako lahko na drobno narežete zelenjavo (por, čebula, česen, korenje, peteršilj, zelena itd.) in jo kasneje uporabljate kot začimbe v juhah, omakah in rižotah. Posušeno zelenjavo shranite v steklenem kozarcu in v temi.
Vlaganje in zamrzovanje
Sadje in zelenjavo, ki ga v tem trenutku ne morete pojesti, lahko tudi zamrznete ali vložite, kako pa to storite, pa preverite v spodnjem članku.
Kam s preveč pridelki in kako jih shraniti za jesen in zimo?