Avtor IF; foto: shutterstock.com 8:21 dop ZANIMIVO

Ringlo je bil včasih priljubljen, danes pa je prezrta vrsta slive?

Prvi evropski ringlo je bil vzgojen v Franciji, kamor so ga zanesli iz Turčije. O tem priča tudi eden izmed nemških izrazov – turška češnja.

Ringlo je sorodnik slive, s tem imenom pa so poimenovali skupino azijskih sliv, katerih plodovi so za razliko od evropskih bolj okrogli in drobnejši.

Zaradi slednjega so manj cenjeni, čeprav so prav tako okusni in uporabni kot slive. Večina sort dozori prej kot slive, že na začetku poletja.

Plodovi blažijo simptome menopavze

Malo kalorični sadeži so znani po antibakterijskih, antiglivičnih in antivirusnih lastnostih, kar vse pomaga  pri krepitvi imunskega sistema. Ringlo je bogat vir vlaknin, antioksidantov in vitamina C, vsebuje precej kalcija, ki je pomemben za močne in zdrave kosti.

Obnese se pri uravnavanju hormonov in tako pomaga pri blažitvi simptomov menopavze. Maščobne kisline, ki jih sadež vsebuje, sproščajo kožo in pomagajo telesu, da sprošča naravne endorfine. Ringlo je eden izmed sadežev, ki jih lahko uživate tudi, če imate težave z želodčno kislino, saj jo visoka vsebnost mahnezija nevtralizira. Uživanje sadežev ugodno vpliva tudi na uravnavanje krvnega sladkorja in pritiska.

Vsestransko uporaben ringlo

Ringlo je najbolje uživati sveže nabran saj se razmeroma hitro pokvari. Veliko sadežev žal zaradi bakterijskih okužb, ki nastajajo zaradi obilice vlage pri nas, propade že na drevesu. Če ga želimo shraniti za dlje, gfa lahko zamrznemo ali posušimo, seveda pa je odličen tudi za vkuhavanje marmelade, kompota in pripravo sokov.

Plodove lahko kombiniramo z drugim sadjem, tako za pripravo smutijev, muslija,  kot sadnih solat in različnih sladic. Seveda se tako kot slive, izkoščičeni dobro podajo tudi v cmoke.

(Visited 1.127 times, 11 visits today)
Close