S pravočasno setvijo v setvene lončke ali plošče si zagotovimo kvalitetne sadike, ki jih konec zime ali spomladi presadimo na primernejši prostor. Bodisi v toplo gredo, na vrt ali pa v lonce postavljene na na svetlem in zavetnem mestu terase ali balkona.
Prva lahko sejemo semena pora, čebule, solate, zelene, cvetače, brokolija in zgodnjega zelja. Papriko sejemo konec februarja, paradižnik pa v začetku marca. Če v začetku februarja sejemo por, čebulo in zeleno, lahko sadike na vrt presajamo že v začetku marca.
Solato sejemo v presledkih
Enako velja za solato. Solato sejemo v mesečnih presledkih in si tako zagotovimo sadike za daljše obdobje. Solato do vzklitja hranimo v prostoru ogretem na 20 stopinj Celzija. Ko se pojavijo kalčki, lahko posode prestavimo v toplo gredo ali na pred mrazom zaščiteni balkon. Na prosto jo sadimo, ko se tla ogrejejo na 5 stopinj Celzija. Na Primorskem že februarja, drugod marca. Solato lahko marca sejemo tudi direktno v tople grede. Enako lahko storimo tudi z rukolo, cvetačo, brokolijem in redkvico, saj semena kalijo že pri temperaturi tal 2 stopinji Celzija.
Paprika in paradižnik
Semena paprike in paradižnika potrebujejo višjo temperaturo za klitje, okoli 25 stopinj Celzija. Zato postavimo lončke s substratom v katerem so posajena semena na stiropor položen na ogrevan radiator. Po vzklitju jih premaknemo na svetlo okonsko polico nad radiatorjem, a stiropor še vedno pustimo za izolativno podlago.
Enostaven preizkus, ali semena že kalijo
Pred setvijo je dobro preizkusiti, kako semena kalijo. Pred setvijo napolnimo kozarec za vlaganje z vodo in vanjo stresemo semena. Zdravo seme bo potonilo, neuporabno pa plavalo na vodi. Namočeno seme nato razprostremo na papir in mu ob sejanju primešamo mivko.