Presne pite pripravljamo po principu: dno iz mešanice oreškov (morda takih, ki so ostali od kakšne druge sladice), na dno naložimo sadje, po želji dodamo začimbe in dodatke ter okrasimo s krhlji jabolk, mandlji v lističih, brusnicami, makom ali prelijemo s sadno polivko.
Testo
Sestavine:
3/4 skodelice orehov
3/4 skodelice mandljev
6 -8 razkoščičenih datljev
1/2 skodelice kokosovih kosmičev
1/4 žličke vanilijevega ekstrakta (lahko pripravimo sami)
ščepec morske soli
Priprava:
V sekljalniku zmešamo vse sestavine v drobljivo, a ne presuho teksturo. Naložimo v posodo za pito ali model za torte, pritisnemo ob dno. Pomembno je, da je masa ravno prav namočena – da pri rezanju ne razpada niti po tem, ko na prvo plast naložimo nadev.
Jabolčni nadev:
Sestavine:
6 velikih jabolk
4-6 datljev
2 žlički cimeta
ščepec morske soli
Priprava:
4 jabolka sesekljamo na majhne koščke. Posebej v mešalniku v gladko zmes zmešamo 2 jabolki, datlje, cimet in sol, da dobimo nekakšno presno čežano. Sesekljana jabolka naložimo na „testo“, potresemo z morebitnim preostankom drobljenca in prelijemo s čežano.
Oreške lahko po želji tudi zamenjamo z indijskimi, lahko tudi izpustimo kokos in dodamo več mandljev, namesto datljev pa lahko uporabimo tudi rozine. Za malce bolj poseben okus lahko dodamo ingver ali klinčke. Pito lahko tudi zložimo v kozarčke, tako da z več plastmi ustvarimo vizualno zanimivejšo sladico.