Avtor IF: foto: adobestock 11:30 dop ZANIMIVO

Pravi čaj: kakšne so razlike med belim, črnim, zelenim čajem?

Slovensko poimenovanje izvira iz kitajske besede cha.

Pravi čaj pravimo čajem, ki jih pripravljamo iz listov ali popkov čajevca (Camellia simensis). Prvotna domovina čaja naj bi bila Indija, tradicionalno pitje pravega čaja pa se je najprej razvilo na Kitajskem in Japonskem. Indija, Kitajska in Japonska so še danes največje pridelovalke čaja, veliko pa ga pridelajo tudi na Šrilanki in v Turčiji.

Liste obirajo večkrat letno in jih nato sušijo. Z različnimi načini sušenja dobimo več vrst pravega čaja, ki se razlikujejo glede na stopnjo oksidacije listov.

V Evropi je najbolj priljubljen črni čaj, ki je jantarne barve in močnega okusa, listi pa so močno oksidirani.

Zeleni čaj

Zeleni čaj nastane tako, da z dovajanjem toplote ustavijo postopek oksidacije in je tako ta minimalna. Čaj je rumenkasto zelene barve in bolj grenkega okusa, imel pa naj bi največ zdravilnih učinkov.

Pri čaju oolong traja oksidacija dlje časa kot pri zelenem, a manj kot pri črnem. Ima nežnejšo aromo, pogosto pa mu dodajajo jasminove cvetove.

Beli čaj je pripravljen iz mladih neoksidiranih listov čajevca. Ti vsebujejo manj teina.

Na daljnem vzhodu najbolj pogosto pijejo zeleni čaj brez dodatkov, drugod pa je bolj razširjen črni čaj, ki se pije sam, z mlekom, sladkorjem, limono, lahko tudi dodatki drugih zelišč.

Kako pripravimo različne vrste čaja?

Različne vrste čaja zahtevajo različno pripravo, ki se razlikuje po temperaturi vode in času potrebnem za pripravo.


Preberite tudi: Malo za šalo, malo zares – Kateri čaj ustreza vašemu znamenju po horoskopu?

(Visited 33 times, 3 visits today)
Close