Avtor IF 10:43 dop ZANIMIVO

Poznate to zdravilno rastlino, ki naj bi varovala tudi pred uroki?

Navadni brin (juniperus communis) običajno srečujemo kot žilav, že od tal razvejan grmiček z bodečimi štrlečimi iglicami. Lahko pa ima tudi drevesasto obliko in zraste preko petnajst metrov visoko. Lubje je sivkaste barve, les pa je rdečkast in dišeč.

Brin je dvodomna rastlina. Moški cvetovi so rumeni, dolgi do pet centimetrov. Ženski cvetovi so manjši in so združeni v socvetja zelenkaste barve.

Ti cvetovi so podobni listnim brstom in so sestavljeni iz treh plodnih listov. Plodni listi po oploditvi omesenijo, zrastejo in tvorijo okroglo brinovo jagodo. Prvo leto je plod zelenkaste barve in neprijetnega okusa, v drugem ali tretjem letu, ko dozori, pa postane temno modre barve.

Smolnati vonj jagod

Okus brinovih jagod je prijeten, pikanten in nekoliko sladkogrenak. Plodovi vsebujejo do tretjine sladkorjev, smole, eterično olje, kisline, juniperin, pektovin, čreslovine. Brinove jagode imajo plemenit, svojevrsten vonj, ki spominja na smolo iglavcev.

Njihovo pregovorno moč so znala ceniti že starodavna ljudstva, ki so jagode ali veje uporabljala kot kadilo. V Evropi je veljalo prepričanje, da kadilo varuje pred hudobnimi ljudmi in njihovimi uroki. Kot zaščito pred zlom so na vrata obešali brinove veje. Vejice so si zatikali tudi za obleko, še posebno kadar so se odpravili v gozd, kjer naj bi jih varovale pred nezgodami in divjimi zvermi.

Vsestranska uporaba brina

V naravnem zdravilstvu je mogoče uporabljati vse dele rastline. Čaj je priporočljiv za blaženje revmatičnih težav, protina in astme, pomaga pa tudi pri odvajanju vode, pri želodčnih težavah in urejanju prebave.

Danes iz brinovih jagod pridobivajo predvsem eterično olje, s katerim dosežemo podobne učinke kot s čajem ali žvečenjem brinovih jagod. Eterično olje uporabljamo predvsem za masažo bolečih sklepov, dobro pa vpliva tudi na vnetje dihal, saj deluje tudi razkužilno.

Za polnejši okus

Danes je največji porabnik brinovih jagod industrija žganih pijač. Iz njih izdelujejo brinovec, klekovačo in seveda gin.

V kulinariki pa z jagodami začinjamo meso in marinade za divjačino ter divjo perutnino. Jagode dodajamo tudi kislemu zelju, ribjim juham in številnim začimbnim mešanicam. Z zdrobljenimi jagodami natremo meso, cele pa uporabimo v omakah in kuhanih jedeh.

Brinove jagode se dobro dopolnjujejo z zelenim peteršiljem, timijanom, majaronom, česnom in lovorjem.

(Visited 8.096 times, 2 visits today)
Close