Morski koprc je pastelno zelena rastlina z mesnatimi suličastimi listi in rumenimi cvetovi iz družine kobulnic, ki uspeva v bližini morja, saj ji ne škoduje slano pršenje valov.
Zraste do pol metra visoko in se ponaša z nenavadnim, eksotičnim vonjem in pikantnim okusom. Za prehrano uporabljamo predvsem mehke liste in neolesenela stebla, saj imajo cvetovi in plodovi za nekatere skoraj preveč intenziven okus. Nabrane liste lahko kak teden dni hranimo v hladilniku.
Koprc lahko dodajamo različnim jedem
Listi in stebla morskega koprca so užitni presni, lahko samo s kosom kruha in malo olivnega olja, sol in začimbe pa zaradi pikantno slanega okusa rastline niso potrebne. Koprc se dobro obnese v solatah, še posebno v kombinaciji s paradižnikom.
Pripravimo ga lahko podobno kot blitvo ali špinačo, torej s česnom popražimo na olju. Liste in stebla lahko dodajamo testeninam ali rižoti, spečemo z jajci, odlično se poda kot priloga k ribam, tudi na pico, kot jušna zelenjava, uporaben pa je tudi za smutije.
Zaradi vsebnosti eteričnega olja, ki na vročini hitro izhlapi, je dovolj le kratka toplotna obdelava. Liste ponekod vlagajo v kis ali slanico, lahko jih tudi zamrznemo – surove ali blanširane.
Lahko prebavljiva rastlina deluje pomlajevalno, razkuževalno. Spodbuja presnovo, delovanje sečil in pospešuje izločanje vode.