Avtor IF 11:03 dop ZANIMIVO

Poznate to rastlino, polno C vitamina, ki ji rečejo tudi babji zob?

Spomladi in poleti lahko občudujemo njegove rožnate cvetove, jeseni pa škrlatno rdeče plodove.

Navadni šipek (Rosa canina) uspeva po vsej Sloveniji. Dišeči cvetovi so podobni vrtnicam, kar ni nič čudnega, saj gre za divjo vrtnico, eno najstarejših okrasnih rastlin.

Košat grm zraste do tri metre visoko, stebla trnata, jajčasti listi so narezljani, cvetovi so podobni kot pri manjših gojenih vrtnicah. Dlakavi plodovi spominjajo na oreške polne semen obdane s tanko rdečo lupino. Surovi niso posebno okusni saj so kislega in trpkega okusa, še več težav pa povzročajo dlačice in trda semena. Plodove nabiramo od septembra naprej.

Šipek lajša mnoge težave

Učinkovine šipka uporablja tako uradna kot tradicionalna medicina. Zaradi velike vsebnosti vitamina C šipek telesu dviguje odpornost, odpravlja utrujenost, zdravi in preprečuje prehladna obolenja, koristi slabokrvnim nosečnicam, lajša težave zaradi vnetih ledvic in vnete želodčne sluznice. Pospešuje tudi izločanje seča, poživlja delovanje črevesja in hkrati pomaga pri ustavljanju diareje.

Od čaja do vina

Iz šipka lahko pripravljamo čaj pa tudi tinkture v kombinaciji z drugimi zdravilnimi rastlinami (brin, pelin). Čaj pripravljamo iz cvetov ali zmečkanih svežih ali posušenih plodov, lahko tudi iz strtih semen. Čaja ne puščajte dlje časa v kovinski posodi, ker kovine pospešujejo razpad C vitamina. Naprodaj so tudi kapsule s šipkovimi učinkovinami.

Iz zmečkanih plodov je mogoče pripraviti okusno marmelado, lahko jih dodajamo medu. Za ta namen je potrebno odstraniti kosmato lupino in peške, kar je dokaj zamudno opravilo. Pripraviti je mogoče tudi šipkovo vino, ki med drugim odpravlja pomladansko utrujenost.

Šipek ima veliko ljudskih imen, saj je poznan kot pasja roža, divja roža, babji zob…

(Visited 3.725 times, 1 visits today)
Close