Pogosto je bil tolščak v času suše edina okusna zelenjava in je predstavljal pomembno sestavino za preživetje.
Tolščak je zelnata enoletnica z mesnatim steblom in temno zelenimi ovalnimi listi, ki se razrašča na obdelanih in zapuščenih tleh ter ob poteh. Lahko ga tudi gojimo. Ker tolščak naredi veliko drobnih semen, se kot plevel rad razraste po vrtovih. Koristen je ker prekrije gola poletna tla in jih ščiti pred neposrednimi vplivi iz okolja.
Tolščak je prava zakladnica koristnih snovi
Tolščak vsebuje veliko vitamina A, precej vitamina C in vitamine B, riboflavin in niacin. Poleg tega vsebuje veliko kalija, približno toliko kot banane ali avokado. Potem so tu še magnezij, kalcij, železo in nekateri nujno potrebni mikroelementi.Vsebuje tudi pomembno količino omega 3 maščobnih kislin, ki so dragocene kot preventiva predvsem pred srčno -žilnimi boleznimi. Ker vsebuje tudi oksalno kislino je pomembno, da ga ne uživamo vsakodnevno v večjih količinah.
Okusna zelenjava
Tolščak ima rahlo kisel, slan in limonast okus. V kulinariki najpogosteje uporabljamo liste, vendar so užitni tudi cvetovi in semena. Mlade poganjke tolščaka lahko jemo presne v solati, skuhane v sopari ali pripravljene v juhi. Pripravljamo ga lahko podobno kot špinačo. Sluz, ki jo vsebuje tolščak, pomaga zgostiti jedi, kot so juhe in omake. Tolščak se dobro obnese tudi pri vlaganju v kis.
Zdravilni učinki
Tolščak ima mnoge zdravilne učinke. Deluje protivnetno in protibolečinsko, uporabljamo pa ga za lajšanje glavobolov, pri krepitvi jeter in pri črevesnih boleznih. V tradicionalni kitajski medicini ga uporabljajo za zdravljenje povečanega pritiska in diabetesa.