Materina dušica (Thymus serpyllum) ali divji timijan je manjši aromatični grmiček z rahlo dlakavimi poganjki, ki izvira iz Azije in Sredozemlja.
Majhni listi s kratkimi peclji so ozki in spodaj belkasto dlakavi. Drobna rožnato vijoličasta socvetja se razvijejo v zalistju. Dobro uspeva na polsuhih tratah, med skalovjem in na obronkih gozda.
Eterična olja materine dušice
Najbolj cenjena sestavina rastline so eterična olja (timol, karvakrol), vsebuje pa še grenčine, čreslovine, flavanoide, smole, kisline in vitamin B1 (tiamin). Materina dušica deluje antibakterijsko in protiglivno.
Za uporabo osmukamo liste in cvetove, ki jih nabiramo od maja do septembra. Cvetovi so prijetno dišeči in rahlo grenijo.
Prehladna obolenja
Materina dušica je pogosta sestavina v sirupih za izkašljevanje, saj zmehča sluz in lajša krče bronhijev. Uporabna je pri vseh prehladnih obolenjih, pomaga pri slabi prebavi in vetrovih, pri slabem zadahu, vnetju ustne sluznice, blaži menstrualne krče, spodbuja izločanje urina in razkužuje sečila.
Čaj uporabljamo za grgranje pri vneti ustni sluznici vnetih glasilkah ali slabem zadahu pa tudi za inhaliranje. Dnevno popijemo do štiri skodelice čaja. Ohlajen čaj je primeren tudi za izpiranje ran.V kopelih materina dušica ugodno vpliva na kožne nečistoče in pospešuje krvni obtok, ter deluje pomirjujoče.
Tudi za mazila in v kuhinji
Rdečkasto eterično olje pridobivajo z vodno destilacijo. Dodajamo ga tekočinam za grgranje, industrijsko pa zobnim pastam in pripravkom za nego kože. Mazila uporabljamo za lajšanje bolečin v mišicah in sklepih.
Materina dušica je zelo dobrodošla tudi v kulinariki. Predvsem za pripravo mesnih in zelenjavnih jedi, enolončnic. Uporabljamo svežo ali posušeno.