Pehtran (Artemisa dracunculis) je trajnica z močnim okusom in vonjem, ki vsebuje številne koristne snovi, vključno z obiljem mineralov.
Zraste do 120 centimetrov visoko, prepoznaven pa je po ozkih suličastih listih. Poznamo več vrst, najbolj pogosto pa uporabljamo francoski, ruski in mehiški pehtran. Francoski se ponaša s skoraj pekočim okusom, ruski je malo bolj grenak, mehiški pa ima vonj po sladkem korenu.
Pehtran tudi kot zdravilni čaj
Nabiramo predvsem mlade liste in vršičke, ki imajo najboljši okus tik pred cvetenjem. Pehtran uporabljamo kot začimbo za meso, riževe jedi omake, marinade. Odlično se obnese tudi za pripravo različnih sladic, predvsem potice in štrukljev. Pehtran ima konzervacijske lastnosti, zato ga lahko uporabljamo za vlaganje kumaric, paprike, čebule. Izdelujemo lahko pehtranovo gorčico, zeliščni kis, liste pa dodajamo alkoholnim in brezalkoholnim pijačam.
V čajnih mešanicah ga uporabljamo za lajšanje nekaterih bolezenskih težav: za pospeševanje izločanja žolča, proti črevesnim zajedavcem, za blaženje želodčnih in menstrualnih krčev, spodbujanje apetita, lajšanje zobobola. V večjih količinah ni primeren za nosečnice, saj lahko vzpodbudi spontani splav.