Trobentice (Primula veris) so ene izmed prvih užitnih samoniklih rastlin, ki jih lahko nabiramo še pred pričetkom pomladi.
Užitni so vsi deli rastline. Za pripravo čajev uporabljamo predvsem cvetove in korenine, saj vsebujejo največ zdravilnih učinkovin. Najpogosteje uporabljamo posušene cvetove, dokler jih najdemo v naravi pa jih lahko kombiniramo s svežimi.
Obstaja tudi veliko vzgojenih sort, ki se ponašajo z raznobarvnimi cvetovi. Tudi ti so užitni.
Zdravilne lastnosti
Cvetovi se ponašajo s prijetnim, rahlo sladkim okusom zaradi prisotnosti nektarja. So tudi aromatični, a žal se prijeten vonj s toplotno obdelavo ali sušenjem izgubi.
Vsebujejo precej vitamina C, različne minerale, glikozide, eterična olja, flavonoide in saponine. Zaradi slednjih spodbujajo tvorbo sluzi in s tem olajšujejo izkašljevanje. Za zdravljenje prehladnih obolenj pripravljamo čaj iz posušenih ali svežih cvetov in korenin. Dele rastlin pustimo v zavreti vodi dobrih deset minut in precedimo.
V tradicionalni medicini se čaj uporablja tudi za pomladansko razstrupljanje, za znižanje povišane telesne temperature korenine, proti nespečnosti in proti glavobolu. Za slednji namen večkrat dnevno popijemo skodelico čaja in se za pol ure uležemo v zatemnjen prostor. Cvetovi namočeni v vinu naj bi pripomogli k krepitvi srca.
Iz cvetov lahko pripravimo zdravilni sirup, in sicer na enak način kot iz smrekovih vršičkov. V kozarce nalagamo plasti cvetov in sladkorja ter postavimo na sonce.
Uživanja pripravkov iz trobentic ni primerno za ljudi, ki imajo motnje v strjevanju krvi ali rano na želodcu.
Trobentice v kulinariki
Mladi listi trobentic imajo prijeten okus, starejši pa lahko grenijo. Surove uporabljamo v mešanih solatah, lahko pa jih tudi kuhamo ali pražimo in v manjših količinah uporabimo kot prilogo. Skupaj s cvetovi se dobro podajo tudi za pripravo omlet. Cvetovi so nežni, zato je najbolje uporabljati sveže. Solatam jih dodajamo na koncu, tik pred postrežbo, ker zaradi olja in kisa hitro izgubijo barvo in obliko. Cvetovi lahko popestrijo vsako jed, mogoče pa jih je tudi zamrzniti v ledene kocke in uporabiti kot dekorativen dodatek pijačam.