Do štirideset metrov visoka drevesa pekan oreha (Carya illinoinensis) s podolgovatimi plodovi, ki so sicer podobni našim orehom, izvira iz Severne Amerike, komercialno pa jih gojijo šele od osemdesetih let preteklega stoletja.
Jedrca pekanovih orehov so bolj gladka in ravna in imajo manj kodrasto strukturo, kot običajni orehi. Na prvi pogled se razlikujejo predvsem po zunanji lupini, ki je pri pekanovih orehih podolgovata, gladka in temno rjava, ter jo je lažje streti. Pri nas so sicer nabolj pogosto v prodaji že oluščeni plodovi.
Znižujejo holesterol?
Pekanovi orehi so eni izmed najbolj zdravih oreščkov, saj vsebujejo številne vitamine (A,B,C,E), minerale (predvsem cink in magnezij) in antioksidante ter nenasičene maščobne kisline, ki pomagajo zniževati slab holesterol v krvi.
Pekanovi orehi imajo sladek in maslen okus. Uporabljamo jih podobno kot običajne orehe in druge oreščke. Torej sveže, pražene, kuhane ali pečene. Uporabni so tako za peko raznovrstnih sladic, kot dodatek različnim jedem, od mesnih, zelenjavnih, do solat, jogurtovih in skutnih namazov in sendvičev.
Orehe hranimo v neprodušno zaprti posodi v hladnem in suhem prostoru, kjer se lahko ohranijo tudi več kot leto dni. Še dlje obstanejo v hladilniku, primerni pa so tudi za zamrzovanje.