Ožep ali ožepek (Hyssopus officinalis) je slabše poznan a vsestransko uporaben dišeči grmiček. Vseeno naj bi imel prostor na vsakem vrtu, saj je z modro vijoličnimi cvetovi nadvse privlačen.
Pomemben pa je tudi kot medovita rastlina, ki privablja različne opraševalce. Hkrati z vonjem odganja nekatere škodljive žuželke, predvsem uši.
Ožep zraste do 60 centimetrov visoko. Stebla so v spodnjem delu olesenela, ima temno zelene ustnate dlakave suličaste liste.
Čaj proti kašlju in kot pomirjevalo
Čaj pripravimo kot poparek in pustimo stati do 10 minut preden ga odcedimo. Ima rahlo grenak, meti podoben okus. Na dan spijemo do tri skodelice. Čaj lajša izkašljevanje pri različnih obolenjih dihal, pomirja, blaži krče v prebavilih in čisti kri. Primeren je tudi za grgranje pri vnetjih grla in žrela.
Ožepkov čaj je tudi učinkovito naravno pomirjevalno sredstvo, še posebno kadar se počutimo nemirno ali tesnobno.
Ožep v kuhinji
Sveže ali posušene aromatične cvetove lahko uporabimo tudi pri pripravi različnih jedi. Predvsem enolončnic, juh in mesnih jedi.
Pri pripravi različnih jedi je ožepek uporaben kot aromatična začimba. Omakam, enolončnicam, solatam, dodajamo cvetoče vršičke, sveže ali posušene. Lahko jih tudi namočimo v žganje ali dodajamo likerjem.
Suhe cvetove pa lahko dodajamo tudi dišavnim blazinicam, ki služijo tudi za odganjanje moljev in bolh.