Avtor IF; foto: adobestock 7:46 dop ZANIMIVO

Poznate ta užiten gomolj, ki spominja na repo (pa ni repa)?

Nenavadno je, da so vsi deli rastline razen lupine strokov in gomoljev strupeni!

Jicama (Pachyrhizus erosus) je subtropska vzpenjavka, ki izvira iz Mehike, danes pa jo gojijo v Aziji in tudi v nekaterih sredozemskih deželah.

Z malo truda jo lahko gojite tudi pri nas na Primorskem, vendar plodovi ne bodo posebno veliki.

Rastlina spominja na fižol ali grah tako po listih, kot cvetovih in manjših strokih.

Strupena vzpenjavka

Jicama (špansko izgovorimo hikama) zraste do pet metrov visoko, zato potrebuje oporo. Belo rumenkasti gomolji so običajno nepravilne  okrogle ali ovalne oblike, notranjost pa je za odtenek svetlejša. Gomolji so veliki in največji lahko dosegajo težo dvajset kilogramov!

Jicama gomolje pa lahko uživamo tudi surove

Gomolji po teksturi in okusu spominjajo na rahlo sladko repo. So zelo sočni in jih lahko presne uživamo tudi v solati, kar je zelo priljubljeno na Filipinih,  Kitajskem in v Indoneziji. Samostojno ali v kombinaciji z drugo zelenjavo, običajno z dodatkom pekočih začimb in limone.

Gomolje lahko tudi kuhamo ali pečemo, zelo dobro se obnesejo v juhah in kot priloga ribjim jedem. Iz posušenih gomoljev meljejo moko. Sveži gomolji predstavljajo dober vir vitamina C in so nizkokalorični.  So dolgo obstojni, saj jih pri sobni temperaturi lahko hranimo tudi več mesecev.

(Visited 201 times, 3 visits today)
Close