6:27 pop ZANIMIVO

Poznate ta sadež, ki velja za najokusnejšega na svetu?

Kaktusova figa, znana tudi pod imenom opuncija (Opuntia sp.), ki obstaja v več različicah, je ne le zelo zanimiva na pogled, ampak po mnenju mnogih tudi eden najokusnejših sadežev na svetu.

Nekatere vrste, ki so prezimne, lahko gojimo tudi pri nas.

Ker gre za kaktus, rastlina potrebuje predvsem dobro drenažno zemljo. Sadimo jo na sonce in v peščeno prst, zalivamo malo. Pozimi kaktus ni videti najbolje, a na pomlad znova zaživi.

Kot vsi kaktusi, opuncije potrebujejo vsaj 8 ur sonca na dan. Zemlja naj bo mešanica, ki je suha, peščena, lahko tudi glinena, le da ne zadržuje vlage. Dobro uspeva v nevtralnem do kislem pH. Kaktus je zelo odporen na sušo, če ste v dvomih, ga raje zalijte manj – brez dežja bi bilo dovolj, da ga zalijete vsake 2 do 4 tedne. Prija mu ne le suho, temveč tudi vroče podnebje. Prenese mraz do -10 stopinj Celzija, a v bolj toplem podnebju zrase večji in več cveti. Če ga vzgajate v notranjosti in opazite, da izgublja zeleno barvo, potrebuje nekaj hranil.

Sadeži

Sadeže boste lahko uživali šele tretje ali četrto leto, razen če ste kupili že odraslo rastlino.

V Mehiki so izjemno priljubljeni – najdemo jih lahko v marsikakšni jedi in kombinaciji. Ne le zaradi okusa, temveč tudi zaradi potencialnih učinkov na zdravje. Kaktusova figa naj bi pomagala pri diabetesu tipa 2, proti holesterolu in tudi kot zdravilo za mačka. Cenijo jo zaradi antivirusnih in protivnetnih učinkov.

Sadeži v našem podnebju niso tako veliki niti tako okusni kot v puščavah, iz katerih izvira. So pa primerni za kakšno marmelado ali vlaganje.

Še največji izziv pri tem sadežu je, kako ga jesti oz. olupiti, saj lupino pokrivajo bodice. Še najlažje v kaktusovi figi uživate tako, da jo preprežete na pol in pojeste notranjost kar z žličko.

(Visited 3.844 times, 11 visits today)
Close