Japonska malina (Rubus phoenicolasius) je bližnja sorodnica malin, kot jih poznamo z našh vrtov.
Številni rdečkasti poganjki zrastejo do tri metre visoko, zato potrebujejo oporo. Veje so polne drobnih a mehkih trnov, le sem in tja je med njimi tudi kakšen trši.
Cveti v začetku poletja, plodovi pa se razvijajo v šopih na enoletnih poganjkih, ki izraščajo iz dvoletnega lesa, julija in avgusta.
Do dva centimetra veliki plodovi so zelo lepi, skoraj okrogli in obdani z razprtimi dlakavimi listi. Sprva so oranžne barve, ki se z zorenjem spremeni v živo rdečo. Zaradi lepe rdeče barve jim pravijo tudi vinske maline.
Najbolj teknejo presne
Japonske maline so rahlo lepljive in zelo aromatične, po okusu pa spominjajo na mešanico med malinami in jagodami. Plodove uporabljamo podobno kot drugo jagodičevje. Najbolj teknejo presni, odlično se obnesejo v sadnih solatah pa tudi za predelavo v marmelade in sokove. Lahko jih tudi zamrznemo.
Rastlina je zaradi rdečkaste barve priljubljena tudi za okrasne zasaditve. Japonska malina je odporna na mraz in večino bolezni ter dobro prenaša sušo. Prija ji sončna in zračna lega, rahlo kisla in propustna tla, ne prenaša pa zastajanja vode. Saditi jo je najbolje v času mirovanja, njena življenjska doba pa traja lahko tudi več kot dvajset let.