Avtor IF; foto: aodbestock 10:50 dop ZANIMIVO

Poznate rastlino, ki uspeva tudi pri nas in obarva jedi in pijače modro?

Najbolje uspeva v tropskem podnebju, kot enoletnico pa jo je mogoče gojiti tudi v Sloveniji.

Metuljasti grah (Clitoria ternatea ) je trajna vzpenjalka iz družine metuljnic (Fabaceae), ki izvira z indonezijskega otočja.

Potrebuje sončno lego, dobro uspeva tudi kot lončnica, seveda pa potrebuje oporo. Rastlino v tropskih krajih sadijo v okrasne namene, saj je lepa in nezahtevna.

Proti stresu in tesnobi

Največja privlačnost rastline so živo modri cvetovi. Ti že stoletja vejajo za zdravilne. Posušene pogosto uporabljajo v tradicionalni ajurvedski medicini za zdravljenje tesnobe in stresa, delujejo tudi kot blago pomirjevalo in protimikrobno.

Čaj iz cvetov lahko pripravimo s hladno ali vročo vodo. Lahko dodajamo še druge zdravilne rastline in začimbe. Pijemo ga lahko z dodatkom sladkorja, medu, mleka ali limone.

Metuljasti grah čarobno obarva jedi – modro ali vijolično

Čaj se ne ponaša s posebno izrazitim okusom, zato pa je privlačne modre barve. Z dodatkom limone ali drugih citrusov se barva spremeni v rožnato ali vijolično.

Na Tajskem ocvrte cvetove pripravljajo kot nenavaden prigrizek, dodajajo pa jih tudi drugim jedem, predvsem rižu. Ta se zaradi cvetov obarva modro. Cvetove ponekod uporabljajo še za barvanje tekstila.

Cvetove lahko uporabljamo sveže ali sušimo. Rastlina rodi semena v strokih, katera lahko uporabimo za vzgojo novih rastlin naslednjo pomlad.

Poleg čajnih mešanic so naprodaj tudi cvetovi v prahu. Modri prah uporabljamo za pripravo brezalkoholnih napitkov, koktajlov ali pa za obarvanje različnih jedi, od sladic do riža, testenin in kaš.

Preberite tudi: Sladkanje z vijolicami

(Visited 248 times, 3 visits today)
Close