Avtor IF; foto: shutterstock.com 11:37 dop ZANIMIVO

Poznate jakobovec (jackfruit) in kruhovec ter razliko med njima?

Nekatere vrste pri nas manj znanega sadja domačini v tropskih krajih uporabljajo predvsem za prilogo, podobno kot pri nas krompir. Med njimi je posebno zanimiv jakobovec (jackfruit).

Nenavadno drevo jakobovec izhaja iz indo-malezijskega območja južne Azije, v Indiji pa ga gojijo že več tisočletij. Danes je razširjen povsod tam, kjer se lahko pohvalijo s tropskim podnebjem.

V košati krošnji visokih dreves se razvijejo nevpadljivi ženski in moški cvetovi neizrazite zelenkaste barve. Zato pa so toliko bolj zanimivi nagubanim lubenicam podobni sadeži.

Jakobovec je eden največjih sadežev na svetu, saj zlahka dosega nekaj kilogramov teže, največji celo preko trideset kilogramov in velikost blizu enega metra.

Zeleni sadeži rastejo tik ob deblu na kratkih pecljih tako, da je od daleč videti, kot bi rasli naravnost iz debla. Ko odpremo bradavičasto zeleno lupino, se prikažejo rumenkasti segmenti, med katerimi se pocedijo lepljive kapljice bele tekočine. Lepljivi mleček pušča težko odstranljive madeže in se prijema na kovino. Zato je priporočljivo nož za rezanje sadeža namazati z oljem, ki tekočino raztaplja.

Užiten surov, pečen ali kuhan

Sadež nima kakšnega izrazitega okusa, užiten pa je surov, pečen ali kuhan. Želatinasta notranjost je polna velikih semen, ki jih ponekod kuhajo ali pražijo, s čimer dobijo okus podoben kostanju. Na daljnem vzhodu uporabljajo semena tudi za izdelavo rumenega barvila, ki ga uporabljajo pri naravnem barvanju tkanin.

Sadež cenijo predvsem domačini, ki jim služi kot priloga k mesu, včasih kot glavna jed, lahko pa je tudi neobičajna sladica.  

Jakobovec po okusu spominja na zelene banane

Meso vsebuje veliko vlaknin po okusu pa spominja na zelene banane. Iz dozorelih sadežev pridobivajo sok, jih vlagajo v kompot, iz njih pripravljajo odličen sladoled ali jih uporabljajo za peko kolačev.

Nezreli sadeži surovi niso užitni surovi, zato jih  kuhajo v vodi ali kokosovem mleku. Mladi listi drevesa so uporabni kot zelenjava, teknejo pa tudi rastlinojedim živalim. Zato jih v nekaterih tropskih krajih sadijo na pašnikih.

Sadeži vsebujejo predvsem vitamin A in C, med minerali pa prevladujejo mangan, magnezij, kalij, kalcij in železo.

Cenjeni so predvsem zato, ker so hranljivi in jih je mogoče pripravljati tudi kot samostojno jed. Sadeže boste pri nas težko našli v trgovini, saj se hitro pokvarijo. Ponekod je jakobovec naprodaj konzerviran v sladkornem sirupu ali kot čips. Njegovo uživanje naj bi med drugim lajšalo želodčne težave. Zelo je cenjen tudi zlato-rumeno obarvan les dreves, katerega uporabljajo za izdelavo glasbenih inštrumentov. Radi ga uporabljajo tudi pri gradnji hiš, saj ga ne ogrožajo termiti. Nekoč so iz njega v tropskih krajih gradili templje, korenine dreves pa so še danes cenjene med rezbarji.

Kruhovec – kakšna je razlika?

Jakobovec (Artocarpus heterophyllus) je na prvi pogled podoben sadežem kruhovca (Artocarpus altilis), s katerim je tudi v daljnem sorodstvu.

Le da slednji izvira iz Polinezije, od koder se je najprej razširil v Azijo, kasneje pa v vse evropske kolonije. Britanci so ga sadili kot hrano za sužnje.

Drevo je lahko visoko tudi do 30 metrov in se ponaša s košatimi listi ter bogato obrodi. Na enem samem drevesu lahko zraste tudi dvesto do 30 cm velikih okroglih sadežev. Dozoreli sadeži vsebujejo veliko škroba in jih zato uporabljajo podobno kot riž in krompir. Kuhani ali pečeni po okusu spominjajo na kruh, zaradi česar so tudi dobili takšno ime.

Sadeži vsebujejo največ vitaminov B in C ter kalij, magnezij, cink. Kruhovec lahko kuhamo ali pečemo kar v lupini.

Če iz njega pripravljamo omako ali prilogo, ga je bolje olupiti in narezati na kocke. Tako narezanega pražimo na olju skupaj s čebulo, česnom in začimbami. Zmehčanega lahko uporabljamo kot mesno prilogo, za pripravo karijev in omak ter za zgoščevanje juh. Zrele sadeže lahko skupaj z vanilijo, cimetom in trsnim sladkorjem kuhamo v kokosovem mleku ter postrežemo kot sladico.

Užitna so tudi semena, ki pa jih je potrebno kuhati in nato prepražiti. Najbolje teknejo osoljena.

Kruhovec je naprodaj konzerviran, kandiran, kot moka in v obliki čipsa.

Uporaben je tudi v tradicionalni medicini. Z zdrobljenimi listi zdravijo razjede v ustih, razredčen mleček pa pomaga proti diareji. Les je bil nekoč priljubljen v ladjedelništvu, saj je zelo lahek. Iz stolčenega lesa so nekoč izdelovali celo tkanino in papir.

(Visited 450 times, 6 visits today)
Close

Center Nastavitev Zasebnosti

Obvezni piškotki

Shranijo uporabnikovo odločitev glede sprejemanja piškotkov.

gdpr[allowed_cookies], gdpr[consent_types]: beleži uporabniško odločitev glede sprejetja ali zavrnitev uporabe piškotkov. Veljavnost: 1 leto.

Socialna omrežja

Facebook vtičnik; za povečanje sodelovanja naših uporabnikov preko družbenih omrežij, analizo prodaje, segmentacijo uporabnikov in ponovno targetiranje uporabnikov

c_user, datr, fr, pl, presence, sb, wd, xs, pnl_data2, act

Analitika

Analitika nam omogoča, da merimo število uporabnikov v obliki obiskov in klikov.

advanced_ads_browser_width, advanced_ads_page_impressions, advanced_ads_pro_server_info, advanced_ads_pro_visitor_referrer
_ga: merjenje obiskanosti s storitvijo Google Analytics. Veljavnost: 2 leti. _gat: piškotek ne hrani uporabniških podatkov, uporablja se za omejevanje pogostosti zadetkov pri merjenju obiskanosti strani s storitvijo Google Analytics. Veljavnost: 10 minut. _gid: naključno ustvarjeno unikatno število se uporablja za izračun podatkov o obisku našega spletnega mesta. s storitvijo Google Analytics. Veljavnost: 24 ur.

Analiza obiska

To function properly, Hotjar stores first-party cookies on your visitor's browser. Cookies are either set by the Hotjar script, or by visiting Hotjar's website. Displaying the correct content to your visitors without personally identifying anyone relies on Hotjar's cookies.

_hjClosedSurveyInvites Hotjar cookie. This cookie is set once a visitor interacts with a Survey invitation modal popup. It is used to ensure that the same invite does not re-appear if it has already been shown. 365 days _hjDonePolls Hotjar cookie. This cookie is set once a visitor completes a poll using the Feedback Poll widget. It is used to ensure that the same poll does not re-appear if it has already been filled in. 365 days _hjMinimizedPolls Hotjar cookie. This cookie is set once a visitor minimizes a Feedback Poll widget. It is used to ensure that the widget stays minimizes when the visitor navigates through your site. 365 days _hjDoneTestersWidgets Hotjar cookie. This cookie is set once a visitor submits their information in the Recruit User Testers widget. It is used to ensure that the same form does not re-appear if it has already been filled in. 365 days _hjIncludedInSample Hotjar cookie. This session cookie is set to let Hotjar know whether that visitor is included in the sample which is used to generate funnels. 365 days _hjShownFeedbackMessage This cookie is set when a visitor minimizes or completes Incoming Feedback. This is done so that the Incoming Feedback will load as minimized immediately if they navigate to another page where it is set to show. 365 days _hjid Hotjar cookie. This cookie is set when the customer first lands on a page with the Hotjar script. It is used to persist the Hotjar User ID, unique to that site on the browser. This ensures that behavior in subsequent visits to the same site will be attributed to the same user ID. 365 days _hjRecordingLastActivity This should be found in sessionStorage (as opposed to cookies). This gets updated when a visitor recording starts and when data is sent through the WebSocket (the visitor performs an action that Hotjar records). Session hjTLDTest When the Hotjar script executes we try to determine the most generic cookie path we should use, instead of the page hostname. This is done so that cookies can be shared across subdomains (where applicable). To determine this, we try to store the _hjTLDTest cookie for different URL substring alternatives until it fails. After this check, the cookie is removed. Session _hjUserAttributesHash User Attributes sent through the Hotjar Identify API are cached for the duration of the session in order to know when an attribute has changed and needs to be updated. Session _hjCachedUserAttributes This cookie stores User Attributes which are sent through the Hotjar Identify API, whenever the user is not in the sample. These attributes will only be saved if the user interacts with a Hotjar Feedback tool. Session _hjLocalStorageTest This cookie is used to check if the Hotjar Tracking Script can use local storage. If it can, a value of 1 is set in this cookie. The data stored in_hjLocalStorageTest has no expiration time, but it is deleted immediately after creating it so the expected storage time is under 100ms. N/A _hjptid This cookie is set for logged in users of Hotjar, who have Admin Team Member permissions. It is used during pricing experiments to show the Admin consistent pricing across the site. Session _hjAbsoluteSessionInProgress The cookie is set so Hotjar can track the beginning of the user's journey for a total session count. It does not contain any identifiable information. 30 minutes