11:51 dop ZANIMIVO

Nizozemci že spoznali, kako pomembno je gojenje ajde

Tudi Nizozemska je, kot Slovenija, nekoč kot glavno žito gojila ajdo. Zdaj so zagnali projekt za oživitev – saj ima ajda več pomembnih prednosti.

Ajda je prijazna do žuželk, posebej opraševalcev, poleg tega pa tudi za naše zdravje, saj gre za žitarico brez glutena.

Sredi poletja na poljih ajde sveti milijone drobnih belih cvetov – vsi pa so hrana za opraševalce. Ekološki kmetje na Nizozemskem, kjer so na enem področju ponovno obudili ajdo, so zelo zadovoljni, da so del kmetijskega projekta, ki naravo vključuje v pridelavo, ne pa izključuje.

Kot pravijo, je ajdova moka del tradicionalnih nizozemskih jedi, vendar pa večinoma vso pridobijo iz uvoza. Ajda je bila nekoč njihovo glavno žito, takoj za ržjo. A z umetnimi gnojili v 20. stoletju so se kmetje večinoma preusmerili na bolj tržno naravnane pridelke, predvsem krompir. Gojenje ajde je popolnoma izginilo.

Leta 2019 so zagnali projekt za obuditev pridelave ajde kot pomembnega pridelka za ogrožene nizozemske opraševalce pa tudi kot pomembnega pridelka za prehrano ljudi, saj je ajde brez glutena, bogata z antioksidanti in ima obilo vlaknin. Ajda uspeva tudi v osiromašenih tleh, ima pa naravno manj škodljivcev zaradi česar so kmetje s projektom zelo zadovoljni.

Ne le to, ajda je tudi znana po tem, da osiromašena tla obogati, prst pa je bolj zdrava, zato jo velja saditi tudi kot pomoč za obnovo tal.

vir: guardian

(Visited 265 times, 1 visits today)
Close