Avtor IF 10:07 dop ZANIMIVO

Meta in melisa: podobni, a različni

Poprova meta in navadna melisa.

Znanih je več kot sto vrst mete, a le nekaj se jih je uveljavilo za širšo uporabo, predvsem pripravo zdravilnih čajev ali osvežilnih pijač. Med najbolj priljubljene sodi poprova meta (Mentha piperita)

Aromatična rastlina zraste do meter visoko. Steblo je štirirobo in pogosto vijolično rdeče barve. Listi so podolgovati in ovalne oblike, navzkrižno nameščeni in nazobčani po robovih. Cvetovi so svetlo rožnati ali vijolični in se združujejo v dolga klasasta socvetja. Poprova meta najbolje uspeva na rodovitnih sončnih in vlažnih tleh, v naravi jo pogosto najdemo ob vodnih jarkih. Od maja do septembra nabiramo liste in cvetove.

Zdravilnost mete

Poprova meta vsebuje številna eterična olja, med katerimi je najbolj znan mentol. Rastlina deluje protivnetno, protimikrobno in protivirusno. Čaj pomirja, zdravi prehladna obolenja, pomaga pri težavah z želodcem in žolčnikom, blaži črevesne in menstrualne krče, pomaga pri slabosti, znižuje krvni tlak. Uživanje čaja pa ni primerno za otroke mlajše od štirih let.
Eterično olje poprove mete uporabljamo pri aromaterapiji, inhalacije pri prehladnih obolenjih, olje zavira tudi razvoj nekaterih virusov.
Kopel iz poprove mete lajša revmatične težave in čist kožo.

Rastlina je dobrodošla tudi v kuhinji

Meto uporabljamo predvsem v vseh sladkih jedeh, štrukljih, napitkih, tudi v solati, jedeh na žaru, in s fižolom, saj preprečuje napenjanje. Cenjena je bila že v antiki. Meto so uporabljali za odišavljanje templjev pa tudi doma, saj so z njo natrli mizo preden so postregli jedi. Iz mete naj bi pripravljali tudi ljubezenski napoj.

V srednjem veku je melisa (Melissa officinalis) veljala za rastlino, ki zdravi vse tegobe. Melisa raste na suhih tleh, sončni legi, posekah. Zraste do 80 centimetrov visoko, listi so podolgovati in nazobčani. Od junija do septembra se ponaša s košatimi belimi cvetovi, ki privabljajo čebele – zato ji pravijo tudi medenka.

Melisa vsebuje grenčine, čreslovine, eterično olje, ki po vonju spominja na limone in nekaj vitamina C ter železa. Čaj iz svežih ali posušenih listov krepi srce, dobro učinkuje na želodec in druge notranje organe, pomaga pri depresiji in preutrujenosti, glavobolu, zobobolu, menstrualnih bolečinah, pri angini pektoris. Zunanje lahko meliso uporabljamo za spiranje ran, ob pikih žuželk, z njo pa slednje tudi odganjamo, saj deluje kot repelent. Razredčeno eterično olje uporabljamo za zdravljenje herpesa.

V kulinariki je uporabna podobno kot meta za sladke jedi, obnese pa se tudi z mesom in seveda kot dodatek različnim solatam. Uporabimo jo lahko povsod, kjer bi dodali tudi limono. Iz melise je mogoče pripraviti okusen sirup, dodajamo pa jo lahko tudi alkoholnim pijačam in koktajlom.

Zanimivo: raba melise v čebelarstvu

Čebelarji meliso uporabljajo za privabljanje čebel – nove panje zdrgnejo z melisinimi listi saj je eterično olje podobno fermonu, ki ga izločajo čebele delavke kot pomoč drugim čebelam za vračanje v panj.

(Visited 2.840 times, 12 visits today)
Close