Tudi pred martinovim, praznikom vina, so na Statističnem uradu RS pripravili nekaj številčnih podatkov, vezanih na vse v zvezi z martinovim.
Na martinovo so na mizah tudi značilne jedi, za katere so izračunali, koliko bi nas stalo. »Obvezne« sestavine martinove pojedine so perutnina, mlinci in dušeno rdeče zelje. “Za kilogram piščančjega mesa brez kosti smo v 2020 odšteli povprečno 7,92 EUR. Za pripravo mlincev bi potrebovali moko, jajca in olje. Za kilogram pšenične moke smo v 2020 odšteli povprečno 0,72 EUR, za 10 jajc povprečno 1,80 EUR in za liter jedilnega olja povprečno 1,39 EUR. Za steklenico (liter) kakovostnega vina smo v 2020 odšteli povprečno 4,24 EUR,” navedejo na SURS.
In še o porabi vina v Sloveniji: v 2019 smo porabili povprečno 36 litrov vina na prebivalca, od tega 65 % belega