Marelice, rumeno-oranžni plodovi, ki dozorijo poleti so bogati z vitamini, minerali antioksidanti in vlakninami. Med minerali je še posebej izpostavljen kalij, ta tako pomemben mineral, ki ga telo nujno potrebuje za normalno delovanje.
Marelice izvirajo iz Kitajske, kjer so jo po nekaterih podatkih gojili že pred 4000 leti, v Sredozemlje so prišle pred približno 2000 leti. Danes sta Turčija in Iran največji svetovni proizvajalki marelic, rastejo pa tudi na slovenskih vrtovih.
Sveže marelice vsebujejo:
- Vitamin A
- Vitamin C
- Pantotenska kislina (B5)
- Vitamin E
- Beta-karoten
- Kalij
- Lutein
- Zeaksantin
- Likopen
- Cink
- Baker
- Železo
- Fosfor
- Mangan
- Magnezij
Vse suho sadje vsebuje enake hranilne lastnosti kot originalno sveže sadje. Dejansko po masi posušena oblika vsebuje več antioksidantov, mineralov in vlaknin kot surovi sadež.
Visoka vsebnost kalija
Marelice vsebujejo veliko kalija, ki v telesu nadzoruje pravilno delovanje srca in možganov. Odgovoren je tudi za pošiljanje živčnih signalov in nadziranje krčenja mišic.
Dve marelici (70 gramov) zagotavljata 181 mg omenjenega minerala, kar je 4 % dnevnega vnosa (3.500 mg).
Ker kalij tesno sodeluje z natrijem pri vzdrževanju ravnovesja tekočin v telesu, lahko ustrezen vnos kalija prepreči tudi napihnjenost in vzdržuje zdrav krvni tlak.
Še druge koristi marelic za zdravje
Marelice so odličen vir vlaknin za boljšo prebavo. Netopne vlaknine povezujejo z zmanjšanjem tveganja za nastanek raka na črevesju. Topne vlaknine se združijo s holesterolom, preprečujejo njegovo absorpcijo in ga odnesejo iz telesa. Tri cele suhe marelice vsebujejo 5 g vlaken, kar je približno 20 odstotkov dnevne potrebe po vlakninah.
Marelice, bogate z vitaminom A, beta-karotenom in drugimi karotenoidi, odlično spodbujajo zdravje oči. Lutein pomaga pri ohranjanju zdravja mrežnice in leče, karotenoidi in vitamin E pa podpirajo splošno zdravje oči.
Marelice so dober vir flavonoidov in antioksidantov, ki ščitijo pred vnetji in vnetnimi boleznimi, hkrati pa zmanjšujejo tveganje za debelost, sladkorno bolezen in bolezni srca.
Antioksidanti (predvsem vitamin E in C), so znani po svojih lastnostih za zaščito kožnih celic pred UV sevanjem, zmanjšajo znake zgodnjih gub in izboljšajo elastičnost kože. Beta-karoten pa pomaga zaščititi kožo pred sončnimi opeklinami in dodatnimi UV-poškodbami. Ker imajo marelice visoko vsebnost vode, kožo tudi vlažijo.
Vir: Grape Tree, WebMD, Healthline