Site icon Eko Dežela

Marčne polževke oz. marčnice – prve spomladanske gobe

Te spomladanske gobe, ki so spomladanske že po imenu, najdemo nekje od začetka marca do sredine maja.

Rastejo v nižinah, v vseh vrstah gozdov, najraje pa v mešanih. Običajno se skrivajo pod listjem, zato moramo biti pozorni na dvignjene kupčke.

Okusne in vsestransko uporabne gobe

Mesnati klobuk zraste do premera 10 cm. Ima močno spodvihan rob, ki kasneje postane izbočen in zravnan, lahko nazobčan, starejši pa nekoliko udrt na osrednjem delu. Klobuk je bel pri mladih gobah, kasneje postane pepelnato siv, lahko tudi rjavkast. Beli lističi trosovnice so debeli in voskasti, razmaknjeni, s časom posivijo. Valjast bet je poln, visok do 10 cm, bele barve, pri starejših gobah postane sivkast in lahko tudi votel.

Meso je krhko, bele barve, pod kožico klobuka pa sivkasto. Je prijetnega okusa in neizrazitega vonja. Močnejši, rahlo neprijeten vonj gob je včasih mogoče zaznati le na obilnejših rastiščih.

Marčnica je vsestransko uporabna, tako za juhe, kot priloge, rižote, omlete, odlična je tudi za vlaganje v kis.

Mlade gobe pustimo v gozdu

V tem času ni veliko gob in zato so marčnice toliko bolj izpostavljene in posledično lahko postanejo ogrožene. Zato mlade gobe, ki so še brez trosov raje pustimo v gozdu. Nabiranje je dokaj varno, saj v pomladanskih mesecih ne rastejo strupene gobe, ki bi jim bile podobne. Z njimi se hranijo tudi živali in nekatera rastišča lahko odkrijmo prav zaradi razbrskanega listja.

(Visited 827 times, 4 visits today)