Avtor VB, foto: Davor Vuchkovski 1:20 pop ZANIMIVO

Liofilizacija kot način shranjevanja živil z ohranitvijo vitaminov

Z besedo liofilizirano sadje so se najprej srečali v slaščičarskem okolju, saj so celo leto dosegljive, polne okusa in vseh sestavin, suhe jagode in druge gozdne sadeže uporabili kot okras. A liofilizacija je odličen postopek tudi za shrambo!

Zakaj liofilizacija – kakšen je namen, kakšne so prednosti, tudi v primerjavi s tradicionalnimi načini shranjevanja živil ter kaj vse lahko liofiliziramo, vse to in še več nam je pojasnil Davor Vuchkovski, ki je v kratkem času nabral mnogo izkušenj z liofilizacijo. To ponuja tudi kot storitev, nedavno pa je začel tudi s svojo blagovno znamko že liofiliziranega sadja Njami njam.

Liofilizacija sadja in zelenjave je, kot pravi, dokazano najboljši način za shranjevanja teh živil: “V primerjavi z ostalimi načini konzervacije, liofilizacija v največji meri ohrani strukturo in sestavino celic živila. To omogoča ne le, da je živilo po sušenju kakovostno z vidika vsebine, ampak je tudi z vidika vizualnih kriterijev (barva, tekstura in volumen) in seveda tudi okusa najbolj podobno svežemu živilu. Liofilizacija prav tako dokazano omogoča najboljšo ponovno hidracijo živil, kar pomeni, da ko nazaj dodamo vodo dobimo najboljši približek svežemu živilu. Liofilizacija v največji meri odstrani vodo iz živila (cca 98-99%) ter pri ustreznem shranjevanju (v vakumu, v suhem in temnem prostoru), zagotavlja tudi najdaljšo dobo shranjevanja in uporabe (v teoriji neskončno, v praksi pa odvisno od pogojev, ampak zagotovo nekaj let).”

Kot primer navede, ko se odpre kozarec vakumiranih liofiliziranih jagod tudi po nekaj letih, bo vonj in okus enak kot na dan, ko je bil ta kozarec zaprt. Okus živila pri liofilizaciji se, kot zagotavlja, prav nič ne spremeni, se samo intenzivira zaradi odsotnosti vode.

Nič zavržene hrane

Kot najbolj pomembno pa izpostavlja, da z liofilizacijo dejansko dosežemo nič zavržene hrane, Odkar so začeli z liofiliziranjem, niso zavrgli nobenega pridelka. Vse so shranili in pojedli.

“Od trenutka, ko je sadje/zelenjava obrano se začnjejo kemični procesi, ki živila pokvarijo. Jaz sodelujem z lokalnimi kmetijami, ki sadje oberejo pri optimalni zrelosti, jaz ga prevzamem in liofiliziram takoj, le nekaj ur po tem. Na ta način zagotovim, da je liofilizirano sadje zelo kakovostno ter, da obdrži skoraj vse svoje prvotne sestavine,” še poudarja sogovornik.

Kaj lahko liofiliziramo?

Liofilizira se lahko, kot pove Vuchkovski, praktično vsem kar vsebuje vodo in bi želeli dolgoročno ohraniti. “Težje se liofilizirajo izdelki, ki vsebujejo veliko maščob in sladkorja (npr. med, oreščki…). V tujini liofilizirajo tudi meso, jajca, mlečnih izdelkov. Mi tega še ne počnemo, v prihodnje bomo zagotovo, ko bomo imeli ločene stroje za različne vrste živil. Iz previdnosti tega trenutno ne počnemo, se držimo pri sadju in zelenjavi,” pojasni.

Z liofilizacijo se ukvarja skoraj eno leto. Že prej je poznal in bral strokovno literaturo, praktične izkušnje pa je, kot doda, vsekakor treba nabrati. “Stroji so dokaj pametni, vendar ima vsak sadež/zelenjava svoje specifike in se je treba za vsakega posebej dobro pripraviti in naučiti. Imel smo tudi nekaj spodrsljajev, ampak se seveda včasih človek uči iz lastnih napak in učim se stalno, oziroma vsak dan,” priznava.

Kaj pa cena?

Liofilizator ni poceni stroj, za tega, ki ga je kupil, je odštel 25.000 evrov. Liofilizacija pa je drag postopek tudi z vidika porabe energije. A sogovornik je prepričan, da je to prihodnost shranjevanja živil, kajti: “Če bi bila vsa živila liofilizirana, praktično ne bi potrebovali hladilnikov in zamrzovalnikov, ne bi potrebovali hladnih verig in bistveno bolje bi upravljali z zalogami hrane, dosegli bi »zero waste«, sem prepričan, da nam to lahko tudi uspe. Čez noč zagotovo ne, kajti investicije so res ogromne in s tem dejansko spreminjamo konvencionalno ravnanje z živili, vendar moji otroci bodo zagotovo to ne samo doživeli, ampak tudi gradili.”

Ustvaril je tudi skupino za izobraževanje na to temo na Facebook omrežju Liofilizirano sadje in zelenjava – za izmenjavo znanj in izkušenj.

Kako uporabljamo liofilizirana živila?

Liofilizirana živila lahko uporabljamo na različne načine. Lahko jemo suho sadje ali zelenjavo namesto nezdravih prigrizkov. Lahko jih uporabimo v kuhinji, lahko jih ponovno hidriramo in uživamo enako kot sveže. “Odvisno od živila in namembnosti, sam osebno pripravim in shranjujem na različne načine, tako cele kose, kot tudi v prahu. Na primer banane v prahu so zelo dobre za palačinke. V zadnjem mesecu je moja uspešnica česen v prahu, ki je res čudovit v kuhinji in ga vsi hvalijo,” naniza nekaj primerov.

Doma imajo najraje jagode, maline, borovnice in banane… od zelenjave pa redno uporabljajo papriko, korenje, paradižnik, česen… Zvečer ob dobrem filmu se razvajajo s suhimi jabolki ali bananami.

(Visited 6.262 times, 13 visits today)
Close

Center Nastavitev Zasebnosti

Obvezni piškotki

Shranijo uporabnikovo odločitev glede sprejemanja piškotkov.

gdpr[allowed_cookies], gdpr[consent_types]: beleži uporabniško odločitev glede sprejetja ali zavrnitev uporabe piškotkov. Veljavnost: 1 leto.

Socialna omrežja

Facebook vtičnik; za povečanje sodelovanja naših uporabnikov preko družbenih omrežij, analizo prodaje, segmentacijo uporabnikov in ponovno targetiranje uporabnikov

c_user, datr, fr, pl, presence, sb, wd, xs, pnl_data2, act

Analitika

Analitika nam omogoča, da merimo število uporabnikov v obliki obiskov in klikov.

advanced_ads_browser_width, advanced_ads_page_impressions, advanced_ads_pro_server_info, advanced_ads_pro_visitor_referrer
_ga: merjenje obiskanosti s storitvijo Google Analytics. Veljavnost: 2 leti. _gat: piškotek ne hrani uporabniških podatkov, uporablja se za omejevanje pogostosti zadetkov pri merjenju obiskanosti strani s storitvijo Google Analytics. Veljavnost: 10 minut. _gid: naključno ustvarjeno unikatno število se uporablja za izračun podatkov o obisku našega spletnega mesta. s storitvijo Google Analytics. Veljavnost: 24 ur.

Analiza obiska

To function properly, Hotjar stores first-party cookies on your visitor's browser. Cookies are either set by the Hotjar script, or by visiting Hotjar's website. Displaying the correct content to your visitors without personally identifying anyone relies on Hotjar's cookies.

_hjClosedSurveyInvites Hotjar cookie. This cookie is set once a visitor interacts with a Survey invitation modal popup. It is used to ensure that the same invite does not re-appear if it has already been shown. 365 days _hjDonePolls Hotjar cookie. This cookie is set once a visitor completes a poll using the Feedback Poll widget. It is used to ensure that the same poll does not re-appear if it has already been filled in. 365 days _hjMinimizedPolls Hotjar cookie. This cookie is set once a visitor minimizes a Feedback Poll widget. It is used to ensure that the widget stays minimizes when the visitor navigates through your site. 365 days _hjDoneTestersWidgets Hotjar cookie. This cookie is set once a visitor submits their information in the Recruit User Testers widget. It is used to ensure that the same form does not re-appear if it has already been filled in. 365 days _hjIncludedInSample Hotjar cookie. This session cookie is set to let Hotjar know whether that visitor is included in the sample which is used to generate funnels. 365 days _hjShownFeedbackMessage This cookie is set when a visitor minimizes or completes Incoming Feedback. This is done so that the Incoming Feedback will load as minimized immediately if they navigate to another page where it is set to show. 365 days _hjid Hotjar cookie. This cookie is set when the customer first lands on a page with the Hotjar script. It is used to persist the Hotjar User ID, unique to that site on the browser. This ensures that behavior in subsequent visits to the same site will be attributed to the same user ID. 365 days _hjRecordingLastActivity This should be found in sessionStorage (as opposed to cookies). This gets updated when a visitor recording starts and when data is sent through the WebSocket (the visitor performs an action that Hotjar records). Session hjTLDTest When the Hotjar script executes we try to determine the most generic cookie path we should use, instead of the page hostname. This is done so that cookies can be shared across subdomains (where applicable). To determine this, we try to store the _hjTLDTest cookie for different URL substring alternatives until it fails. After this check, the cookie is removed. Session _hjUserAttributesHash User Attributes sent through the Hotjar Identify API are cached for the duration of the session in order to know when an attribute has changed and needs to be updated. Session _hjCachedUserAttributes This cookie stores User Attributes which are sent through the Hotjar Identify API, whenever the user is not in the sample. These attributes will only be saved if the user interacts with a Hotjar Feedback tool. Session _hjLocalStorageTest This cookie is used to check if the Hotjar Tracking Script can use local storage. If it can, a value of 1 is set in this cookie. The data stored in_hjLocalStorageTest has no expiration time, but it is deleted immediately after creating it so the expected storage time is under 100ms. N/A _hjptid This cookie is set for logged in users of Hotjar, who have Admin Team Member permissions. It is used during pricing experiments to show the Admin consistent pricing across the site. Session _hjAbsoluteSessionInProgress The cookie is set so Hotjar can track the beginning of the user's journey for a total session count. It does not contain any identifiable information. 30 minutes