Avtor IF, Vesna Bizjak 4:35 pop ZANIMIVO

Lapuh – pomladni zdravilec rumenih cvetov

Lapuh (Tussilago farfara) je tradicionalna zdravilna rastlina. Je ena prvih rastlin, ki začnejo cveteti spomladi. Lapuha z značilnimi rumenimi cvetovi na kratkem steblu ni težko spoznati, saj v tistem času ne cveti nobena druga podobna rastlina.

Lapuh deluje protivnetno in antioksidativno. Cenjen je predvsem zaradi vsebovanih sluzi, flavonskih glikozidov in čreslovin, ki blažijo ustna in žrelna vnetja ter hripavost. Posebno se obnese pri blaženju suhega kašlja in bronhitisa.

Deluje tudi diuretično, spodbuja apetit, pomaga pri prebavnih krčih in čisti kri. V ljudskem zdravilstvu proti glavobolu priporočajo polaganje svežih listov na čelo. Obkladki iz listov pa pomagajo pri kožnih vnetjih in izpuščajih.

Sveži cvetovi so uporabni tudi v kulinariki. Pripravimo jih lahko jajci, v rižoti, dodamo testeninam in solatam.

Pripravimo čaj, a ne pretiravajmo z uporabo

Zdravilni lapuhov napitek pripravimo tako, da z vrelo vodo prelijemo dve žlički cvetov in precedimo po 10 minutah. Za izkašljevanje je dobro dodati še cvetove pljučnika in liste trpotca. Topel čaj je najbolje piti zjutraj in zvečer.

Zaradi nekaterih možnih stranskih učinkov ni primerno čezmerno in dolgotrajno uživanje, še posebno pri težavah s srcem in ožiljem ter visokim pritiskom, visoki odmerki pa lahko škodujejo jetrom. Iz previdnosti naj se ga izogibajo nosečnice in majhni otroci. Več potencialno škodljivih snovi je v listih in predvsem pecljih, zato je za pripravo čaja bolje uporabiti cvetove. Čaja naj ne bi uživali neprekinjeno dlje kot deset dni.

Kje nabiramo lapuh?

Lapuh nabiramo na zemlji, za katero menimo, da je neoporečna. Lapuh namreč ni zahteven in uspeva tudi ob cestah in na zasutih smetiščih. Cvetove in liste za shranjevanje sušimo v senčnem prostoru.

(Visited 1.097 times, 3 visits today)
Close