Site icon Eko Dežela

Lahkotne poletne jedi z osvežilnimi pijačami

poletne jedi

Poletje je tisti letni čas, ki postreže s širokim izborom takšnih in drugačnih sestavin, s pomočjo katerih lahko v svojih kuhinjah ustvarjamo prave poletne, osvežilne in zdrave jedi.

 

Jejmo sezonsko

Poletne visoke temperature in sončni dnevi nas kar silijo k temu, da kuhamo in jemo drugače, kot smo sicer vajeni. Poletni meseci postrežejo s širokim izborom sadja in zelenjave, s katerimi lahko ustvarimo sveže in celo zabavne jedi.

Zajtrki in malice v znamenju sadja

Gozdne jagode, borovnice, češnje, marelice, nektarine in breskve … vse to je tisto, po čemer pravo poletje diši. Širok izbor sadja lahko izberete za zdrav zajtrk, hitro malico ali z vitamini polno večerjo.

 

1. Smoothie: Jutranji pozdrav

Vse sestavine damo v mešalnik. Napitek lahko ‘začinimo’ s cimetom ali vanilijevim sladkorjem, postrežemo lahko tudi hladno (lahko tudi s kakšno kocko ledu). Smoothie nas ne bo le osvežil, ampak bomo po uživanju tega napitka kar siti dlje časa.

 

2. Smoothie: Poletni odmor

Sestavine zmešamo v mešalniku. Če je jutro resnično vroče, pa se poleg lahko ohladimo s kakšno kocko ledu. Napitek pa je več kot primeren tudi za v službo, kjer si ga lahko privoščite med popoldanskim odmorom.

 

3. Smoothie: Očistimo telo

Sestavine mešamo v mešalniku, dokler ne dobimo gladke in goste zmesi. Nalijemo v dva kozarca, osvežilno pijačo pa lahko postrežemo tudi s slamicami.

 

Ali ste vedeli?

Poletna kosila in večerje

Ker se nam zaradi visokih poletnih temperatur po navadi ne da kuhati, oz. bi želeli skuhati nekaj na hitro, so hitri in zdravi obroki še kako dobrodošli. Poleti prav zagotovo med glavnimi jedmi prednjačijo takšne in drugačne solate. Če želimo biti po solati dlje siti, lahko vanjo dodamo tudi kakšne testenine, riž, kuhan krompir, feta sir, …

 

1. Paradižnikova solata z drobnjakom in jogurtom

V posodo narežemo paradižnik, papriko, čebulo in kumaro. Vse sestavine prelijemo z jogurtom, po vrhu pa narežemo oz. nasekljamo drobnjak. Solato lahko začinimo s poprom in soljo, za ‘prave’
gurmane pa priporočamo tudi baziliko.

 

2. Popečena riba s sezonsko zelenjavo

Ribe posušimo in posolimo. Pečico ogrejemo na 180 stopinj, vanjo položimo naoljen pekač. Ribe lahko pripravimo tudi s koruzno moko, lahko pa jih pečete brez vsega. V pečici ribe pečemo približno pol ure, nekajkrat jih obrnemo, da koža na obeh straneh postane hrustljava. Ribo postrežemo z rezino limone.

Sezonsko zelenjavo narežemo, na hitro (15 minut) popečemo na olivnem olju in postrežemo poleg rib.

 

3. Sendvič malce drugače

Priprava: na olivnem olju na hitro (10 minut) popečemo piščančje prsi, ki smo jih prej začinili (sol, poper). V ponvici popečemo tudi česen in dodamo gobice. Lahko popečete tudi bombeto. Bombeto prerežemo na pol, notri damo gobice ter piščančje prsi in nanje položimo rukolo. Postrežemo lahko tudi hladno.

Ne pozabite na dovolj tekočine

V vročih dneh prijajo tudi hladne in osvežilne pijače. Poleg vode lahko dehidracijo preprečite tudi z doma narejenim ledenim čajem, šabeso ali limonado.

(Visited 400 times, 3 visits today)