Ob pozivih k bojkotu trgovin in ob komentarjih na takšno akcijo, se poraja ključno vprašanje: Zakaj imajo trgovine polne police nezdrave hrane in zakaj imajo polna parkirišča?
Eno je gotovo, če kupci ne bi kupovali ’tistega čipsa’, ga trgovci ne bi več prodajali.
Pa vzemimo, da od zdaj naprej – namesto da 2 dneva ali en teden ne obiščemo pol trgovin, kupujemo v trgovinah le še tisto, kar nujno potrebujemo in je hkrati za nas zdravo (ali vsaj neškodljivo). Naredimo si seznam.
Gotovo se malce razlikuje od vsakega posameznika, a če bi se vsi držali nekih osnovnih načel zdravega življenja, šli po nakupih npr. le enkrat na teden po tisto, kar res potrebujemo, večino hrane pridelali sami ali jo kupili od lokalnih kmetij, namesto vsakodnevnega sprehajanja po trgovskih centrih pa se sprehajali po naravi, bi … Kaj bi se zgodilo?
Kot potrošniki imamo veliko moč, večjo, kot si predstavljamo. S svojimi nakupnimi odločitvami imamo velik vpliv na to, kaj se prodaja, kaj in kako se proizvaja ter – kako zdravi smo in bomo (s tem pa tudi, kako močno in v kakšnem obsegu bomo potrebovali zdravstvo).