Maline najbolje uspevajo na sončni legi in v rodovitnih tleh. Pomembno je, da so tla vseskozi enakomerno vlažna, saj težko prenašajo sušo.
Lahko se odločimo za gojenje gozdnih malin, ki imajo močnejšo aromo ali pa za katero izmed številnih vrtnih sort, ki so jih vzgojili s križanji.
Z nabiranjem v gozdu pazljivo – da ne presežete dovoljene količine:
Maline rodijo na dvoletnem lesu. Prvo leto odženejo zelene rozge, ki brez listov preživijo zimo. Naslednje leto rozge odženejo stranske poganjke, cvetijo in rodijo. Jeseni ti poganjki odmrejo, zato jih moramo porezati. Plodovi zorijo vse od junija do novembra.
Okusne in zdrave
Maline vsebujejo veliko vitamina C, izmed mineralov pa največ železa, kalija in magnezija. Maline lahko uživamo presne, iz njih pripravljamo različne sladice, zelo primerne pa so za predelavo v sokove in marmelade.
Iz svežih ali posušenih listov lahko pripravimo okusen in zdravilen čaj. Čaj blaži menstrualne krče in pomaga pri prebavnih težavah. Priporočajo ga tudi nosečnicam, saj zmanjšuje porodne bolečine. Čaj iz malinovih listov ugodno vpliva na srce in krvni tlak.
NAMIG: Sladoledna kupa iz malin
Potrebujemo vanilijev sladoled, sladko smetano, sladkor, maline. V mešalcu zmešamo sladko smetano, dodamo maline in robide ter po želji še sladkor. Masi dodamo nekaj celih plodov ter jo natočimo v visoke kozarce. Na koncu dodamo še kepico sladoleda in okrasimo z listi melise. Sladico lahko kombiniramo tudi z drugimi sadeži. Del smetane lahko nadomestimo s skuto. Če želimo bolj tekočo sladico pa smetano nadomestimo z mlekom. Postrežemo dobro ohlajeno.