Kalčki so nakaljena semena različnih vrtnin, ki predstavljajo okusen in zdrav rastlinski vir prehrane.
Enostavna pridelava kalčkov
Za kaljenje so naprodaj različni namenski kalilniki. Njihova vloga je, da semenom zagotavljajo dovolj vlage in svetlobe, obenem pa poskrbijo, da je voda primerno razporejena in ne prihaja do gnitja korenin.
Namesto kalilnika lahko uporabimo tudi steklen kozarec za vlaganje brez pokrova, prekrit le z bombažno gazo. Kalilniki so enostavnejši, saj običajno omogočajo gojenje v več pladnjih, voda pa se med njimi pretaka. Semena je namreč potrebno vsak dan večkrat spirati, da se ne razvijejo bolezni (različne plesni) in da se kalčki ne izsušijo.
Za žlico ali dve semen v kozarcu najprej namakamo 8 do 12 ur, potem pa vodo odlijemo, kozarec pokrijemo z gazo in ga obrnemo tako, da je odprtina spodaj nagnjena pod kotom. Tako morebitna voda še vedno odteka, hkrati pa je poskrbljeno za zračenje, vlago in svetlobo. Kalčke v kozarcu je prav tako potrebno vsak dan spirati.
Semena kalimo pri sobni temperaturi in na svetlem mestu.
Izberite primerna semena
Za zdrav pridelek je priporočljjivo, da uporabimo zdrava, netretirana in nerazkužena semena. Najbolje je, da kupimo semena, ki so namenjena vzgoji kalčkov. Pomembno je tudi, da posodo pred začetkom kaljenja dobro umijemo in posušimo.
Kalčke hranimo v hladilniku v zaprti posodi. Na ta način se ohranijo tudi do teden dni dolgo. Pred uporabo jih je priporočljivo sprati.