Kumarice so ene izmed dobrot, ki na naših vrtovih prav zares ne manjkajo. Veliko jih pojemo svežih, nekaj pa jih tudi shranimo za zimo, bodisi v skrinjo, naredimo omake ali pa jih vložimo v kisu. Receptov je prav zares veliko, ampak le eni so tisti pravi, še od naših babic. Tudi meni ga je zaupala in prav rada ga delim z vami.
Pri vloženih kumaricah je pomembno, da jih pobiramo mlade, torej je to opravilo za vsak dan, drugače so lahko že prevelike in zato niso tako okusne.
Potrebujemo:
- Kozarce za vlaganje (recept velja za velike 750ml)
- Kumarice
- Lovorjev list
- Črni poper
- Cvet kopra
- Šalotka
- Žlica Soli
- Žlica Sladkorja
- Alkoholni kis za vlaganje
- Voda
Kozarce in pokrovčke dobro umijemo in jih v pečici steriliziramo pri 100°C, približno 20-30 minut. Vse dokler ne pripravimo kumaric in vseh ostalih sestavin.
Kumarice dobro očistimo, pripravimo šalotko in koper. V vsak kozarec damo najprej na dno:
- 1x lovorjev list
- 1x Šalotko
- 5 zrn črnega popra
- 1x cvet večjega kopra
- 1x žlička soli
- 1x žlička sladkorja
Nato v kozarce naložimo kumarice, na tesno in čisto do vrha. Zalijemo z mešanico kisa in vode, po navadi v razmerju 1:3. Kozarce dobro zapremo in jih nato položimo v večji lonec z vodo, ki je napolnjena do 1/3 višine kozarcev. Kuhamo približno 30 minut, vse dokler kumarice ne spremenijo barvo in se znotraj že opazi majhne mehurčke. Nato samo ugasnemo ogenj in pustimo kozarce v loncu, da se čisto ohladijo.
Priporočam tudi, da se jih pokrije s kakšno kuhinjsko krpo, saj je pomembno, da se zares počasi ohladijo.