Avtor Brigita Šušteršič, Zmorem domače 7:16 dop ZANIMIVO

Domače vložene kumarice – po receptu naših babic

Kumarice so ene izmed dobrot, ki na naših vrtovih prav zares ne manjkajo. Veliko jih pojemo svežih, nekaj pa jih tudi shranimo za zimo, bodisi v skrinjo, naredimo omake ali pa jih vložimo v kisu. Receptov je prav zares veliko, ampak le eni so tisti pravi, še od naših babic. Tudi meni ga je zaupala in prav rada ga delim z vami.

pickled-cucumbers-2201151_640

Pri vloženih kumaricah je pomembno, da jih pobiramo mlade, torej je to opravilo za vsak dan, drugače so lahko že prevelike in zato niso tako okusne.

Potrebujemo:

  • Kozarce za vlaganje (recept velja za velike 750ml)
  • Kumarice
  • Lovorjev list
  • Črni poper
  • Cvet kopra
  • Šalotka
  • Žlica Soli
  • Žlica Sladkorja
  • Alkoholni kis za vlaganje
  • Voda

colander-1840300_640

Kozarce in pokrovčke dobro umijemo in jih v pečici steriliziramo pri 100°C, približno 20-30 minut. Vse dokler ne pripravimo kumaric in vseh ostalih sestavin.

Kumarice dobro očistimo, pripravimo šalotko in koper. V vsak kozarec damo najprej na dno:

  • 1x lovorjev list
  • 1x Šalotko
  • 5 zrn črnega popra
  • 1x cvet večjega kopra
  • 1x žlička soli
  • 1x žlička sladkorja

Nato v kozarce naložimo kumarice, na tesno in čisto do vrha. Zalijemo z mešanico kisa in vode, po navadi v razmerju 1:3. Kozarce dobro zapremo in jih nato položimo v večji lonec z vodo, ki je napolnjena do 1/3 višine kozarcev. Kuhamo približno 30 minut, vse dokler kumarice ne spremenijo barvo in se znotraj že opazi majhne mehurčke. Nato samo ugasnemo ogenj in pustimo kozarce v loncu, da se čisto ohladijo.

Priporočam tudi, da se jih pokrije s kakšno kuhinjsko krpo, saj je pomembno, da se zares počasi ohladijo.

 

 

(Visited 4.840 times, 7 visits today)
Close