Črni bezeg (Sambucus nigra) dobro uspeva na robovih gozda, polj in travnikov, pogosto pa raste tudi v bližini hiš.
Najpogosteje ga opazimo šele v času cvetenja, ko ga krasijo velika bela socvetja. V prvih desetletjih ima črni bezeg obliko grma, kasneje pa lahko zraste v drevo visoko do sedem metrov. Cvetje je zelo bujno in močno aromatično vendar ga čebele le redko obiščejo. Za bezeg je značilna samolastna oprašitev in zato oploditev ni odvisna od žuželk. Zreli plodovi v obliki jagod so modrikasto črni.
Grmi cvetijo od maja do julija
Trgamo le tiste cvetove, pri katerih je razcvetena več kot polovica socvetja. Iz njih lahko pripravimo ocvrti bezeg: cvetje potopimo v testo in ocvremo. Iz svežih cvetov lahko pripravljamo osvežujoč sok – šabeso: v vodo namočimo cvetove, dodamo sladkor, kis in narezano limono, ter pustimo stati. Sveže ali posušene cvetove najpogosteje uporabljamo za čaje.
Čaj iz cvetja ali listov
Bezgovi cvetovi vsebujejo veliko vitamina C in A ter eterična olja. Čaj spodbuja delovanje znojnic in je eden izmed najbolj učinkovitih za čiščenje in odstranjevanje strupov iz telesa. Čaj iz bezgovega cvetja pospešuje izločanje vode, tako da vzpodbuja potenje. Ker je prijetnega okusa je zelo uporaben v čajnih mešanicah, še posebno takih, ki vsebujejo grenke snovi.
Čaj lahko pripravimo tudi iz poparjenih listov. Takšen čaj čisti kri, pomaga pri putiki in ravno tako pospešuje potenje. Čaj iz prekuhanih jagod pa pomaga pri kašlju, zdravi bolno grlo, pomaga pri gripi, astmi in bronhitisu.
Bezgovi plodovi so strupeni, toda …
Zreli plodovi bezgovih jagod so nekoliko strupeni, zato ne smemo uživati presnih. Vsebujejo čreslovino, eterična olja, baldrijanovo kislino, sladkor ter vitamine A, B in C.
Jagode sušimo ali pa sveže predelamo v marmelado, sirup lahko pa tudi v vino ali liker.
Najbolj običajna je priprava bezgovega sirupa. Zrelim jagodam dodamo vodo, limono in sladkor ter vse skupaj prekuhamo. Pripravljamo ga lahko tudi v sokovniku ali v loncu za kuhanje pod pritiskom. Še topel sirup precedimo in pretočimo v steklenice, zapremo in shranimo v hladnem, temnem prostoru.
Kaj pa njegov sorodnik, španski bezeg?