Avtor IF 1:04 pop ZANIMIVO

Avokado – ker je tako pogosto na jedilniku, je postal sporen za okolje

Sadeži so po velikosti primerljivi s hruškami. Običajno so zeleni, nekateri pa so obarvani rjavo ali vijolično. Lupina je gladka ali nagubana. Slednjo sorto imenujejo tudi aligatorjeva hruška.

Za nakup avokada velja, da je bolje kupiti tršega, kot preveč zrelega. Sadež je najboljši, ko se lupina pod pritiskom prsta rahlo vda.

Olupiti ga je težko, zato je najbolje, da ga prerežemo po dolžini. V sredini se nahaja debela okrogla peška, katere ni odstraniti. Kremasto meso samo še postrgamo z žlico. Če je meso še bolj trdo, ga lahko pretlačimo z vilico ali uporabimo mešalnik. Prerezan sadež moramo hitro porabiti, saj začne meso na zraku temneti. To lahko preprečimo z dodajanjem limoninega soka, ki hkrati izboljša okus.

Zdrave maščobe so prispevale k veliki popularnosti avokada

Avokado vsebuje največ zdravih nenasičenih maščob med sadeži in je lahko prebavljiv. Poleg tega je pomemben vir železa, kalcija, bakra in vitaminov B, C ter E. Sadež lahko uživamo z dodatkom soli in pekočih začimb ali celo s sladkorjem. Kot dodatek se poda tako k solatam kot k omakam, k mesnim jedem pa tudi h krompirju in drugi zelenjavi. Jedem ga je najbolje dodajati šele ob koncu kuhanja, saj tako ohranimo največ vitaminov in mineralov.

Zaradi maščob in vsebnosti vitamina E je sadež uporaben za lepotne maske, avokadovo olje in kreme pa so primerne za nego suhe kože.

Avokado – vpliv na okolje

Avokado so gojili Azteki že pred več tisoč leti. Tudi ime sadeža izhaja iz azteške besede ahuacati, ki so jo španski zavojevalci spremenili v avocado. Domovina avokadovca so tropski gozdovi, ki se razprostirajo v južnem delu Mehike v Venezueli in v Kolumbiji. Drevesa v divjini dosežejo tudi do 35 metrov višine, gojena pa največ deset.

Ker je zadnja leta vse več povpraševanja po avokadu, njegova cena pa posledično raste, tudi pridelovalci širijo nasade. Največ avokada pridelajo v Srednji in Južni Ameriki, predvsem v Mehiki. Tam tudi na račun izsekavanja tropskih gozdov nastajajo nove plantaže na katerih gojijo le avokado. Monokulturna pridelava še dodatno slabo vpliva na prizadeto okolje, saj poslabšuje rodovitnost tal. Avokadovec za uspešno rast in dobro rodnost potrebuje tudi veliko vode – ocenjujejo da je za vsak plod potrebnih več kot 300 litrov vode! Poleg tega imajo drevesa zaradi vpliva namakalnih sistemov plitvo razporejene korenine, kar dodatno pospešuje erozijo in siromaši nekdanje gozdno okolje.

Avokado obirajo še trd preden dozori in potem plodove hranijo v temperaturno nadzorovanih skladiščih, kar je energetsko potratno. Prav tako je drag prekooceanski transport do Evrope, zato je avokado pridelan v Španiji zaznamovan z manjšim ogljjičnim odtisom.

V Španiji nekajkrat cenejši

Španija je med drugim tudi ena izmed pomembnih pridelovalk avokada, ki uspeva predvsem na območju obale Costa tropical, med mestoma Malaga in Motril. Za njegovo gojenje poleg obilice sončnih dni potrebujejo tudi veliko vode, zato odslužena avokadova drevesa ponekod zamenjujejo z mangom, ki dosega podobno visoko ceno. Najzgodnejše sorte obirajo že od novembra, poznejše pa vse do marca.

V Španiji je avokado naprodaj od poldrugega evra naprej za kilogram, pri nas pa je potrebno zanj odšteti tudi nekajkrat toliko.

(Visited 396 times, 2 visits today)
Close

Center Nastavitev Zasebnosti

Obvezni piškotki

Shranijo uporabnikovo odločitev glede sprejemanja piškotkov.

gdpr[allowed_cookies], gdpr[consent_types]: beleži uporabniško odločitev glede sprejetja ali zavrnitev uporabe piškotkov. Veljavnost: 1 leto.

Socialna omrežja

Facebook vtičnik; za povečanje sodelovanja naših uporabnikov preko družbenih omrežij, analizo prodaje, segmentacijo uporabnikov in ponovno targetiranje uporabnikov

c_user, datr, fr, pl, presence, sb, wd, xs, pnl_data2, act

Analitika

Analitika nam omogoča, da merimo število uporabnikov v obliki obiskov in klikov.

advanced_ads_browser_width, advanced_ads_page_impressions, advanced_ads_pro_server_info, advanced_ads_pro_visitor_referrer
_ga: merjenje obiskanosti s storitvijo Google Analytics. Veljavnost: 2 leti. _gat: piškotek ne hrani uporabniških podatkov, uporablja se za omejevanje pogostosti zadetkov pri merjenju obiskanosti strani s storitvijo Google Analytics. Veljavnost: 10 minut. _gid: naključno ustvarjeno unikatno število se uporablja za izračun podatkov o obisku našega spletnega mesta. s storitvijo Google Analytics. Veljavnost: 24 ur.

Analiza obiska

To function properly, Hotjar stores first-party cookies on your visitor's browser. Cookies are either set by the Hotjar script, or by visiting Hotjar's website. Displaying the correct content to your visitors without personally identifying anyone relies on Hotjar's cookies.

_hjClosedSurveyInvites Hotjar cookie. This cookie is set once a visitor interacts with a Survey invitation modal popup. It is used to ensure that the same invite does not re-appear if it has already been shown. 365 days _hjDonePolls Hotjar cookie. This cookie is set once a visitor completes a poll using the Feedback Poll widget. It is used to ensure that the same poll does not re-appear if it has already been filled in. 365 days _hjMinimizedPolls Hotjar cookie. This cookie is set once a visitor minimizes a Feedback Poll widget. It is used to ensure that the widget stays minimizes when the visitor navigates through your site. 365 days _hjDoneTestersWidgets Hotjar cookie. This cookie is set once a visitor submits their information in the Recruit User Testers widget. It is used to ensure that the same form does not re-appear if it has already been filled in. 365 days _hjIncludedInSample Hotjar cookie. This session cookie is set to let Hotjar know whether that visitor is included in the sample which is used to generate funnels. 365 days _hjShownFeedbackMessage This cookie is set when a visitor minimizes or completes Incoming Feedback. This is done so that the Incoming Feedback will load as minimized immediately if they navigate to another page where it is set to show. 365 days _hjid Hotjar cookie. This cookie is set when the customer first lands on a page with the Hotjar script. It is used to persist the Hotjar User ID, unique to that site on the browser. This ensures that behavior in subsequent visits to the same site will be attributed to the same user ID. 365 days _hjRecordingLastActivity This should be found in sessionStorage (as opposed to cookies). This gets updated when a visitor recording starts and when data is sent through the WebSocket (the visitor performs an action that Hotjar records). Session hjTLDTest When the Hotjar script executes we try to determine the most generic cookie path we should use, instead of the page hostname. This is done so that cookies can be shared across subdomains (where applicable). To determine this, we try to store the _hjTLDTest cookie for different URL substring alternatives until it fails. After this check, the cookie is removed. Session _hjUserAttributesHash User Attributes sent through the Hotjar Identify API are cached for the duration of the session in order to know when an attribute has changed and needs to be updated. Session _hjCachedUserAttributes This cookie stores User Attributes which are sent through the Hotjar Identify API, whenever the user is not in the sample. These attributes will only be saved if the user interacts with a Hotjar Feedback tool. Session _hjLocalStorageTest This cookie is used to check if the Hotjar Tracking Script can use local storage. If it can, a value of 1 is set in this cookie. The data stored in_hjLocalStorageTest has no expiration time, but it is deleted immediately after creating it so the expected storage time is under 100ms. N/A _hjptid This cookie is set for logged in users of Hotjar, who have Admin Team Member permissions. It is used during pricing experiments to show the Admin consistent pricing across the site. Session _hjAbsoluteSessionInProgress The cookie is set so Hotjar can track the beginning of the user's journey for a total session count. It does not contain any identifiable information. 30 minutes