Koromač je trajnica z razvejanim steblom, ki v ugodnih sončnih razmerah doseže tudi do dva metra v višino.
Tanki drobni listi na dolgih pecljih spominjajo na seno, od tod tudi latinsko ime foeniculum ( foenum – seno). V poletnih mesecih in vse do oktobra komarček razvije rumena socvetja, iz katerih se kasneje oblikujejo najprej zeleni, nato pa sivkasti plodovi, ki vsebujejo semena. Uporabljamo gomolje, poganjke, drobne liste, pa tudi cvetove in plodove. Slednji vsebujejo veliko eteričnega olja in flavonoidov.
Vse dele rastline lahko uživamo presne, pečeni ali kuhani pa jedem dodajo poseben okus in aromo. Komarček se obnese tako v solatah, kot zelenjavnih jedeh in juhah pa tudi kot dodatek mesnim jedem. Drobni listi in cvetovi so odličen do¬da¬tek skut¬nim na¬ma¬zom, ma¬jo¬ne¬zi, maslu in raz¬ličnim oma¬kam. Plodove uporabljajo za aromatiziranje kruha in sladic, kuhanega vina ter čajev, ponekod pa iz njih izdelujejo tudi liker.
Koromač ima tudi zdravlne lastnosti
Koromač učinkuje diuretično, njegovo eterično olje pa pomaga za lažjo prebavo. Zaradi tega se pogosto uporablja kot začimba pri pripravi težko prebavljive jedi, kot so na primer stročnice. Učinkovit je tudi pri zdravljenju prehladnih obolenj, saj olajšuje izkašljevanje. Prav tako deluje razstrupljevalno, pomaga pri čiščenju krvi, krepi imunski sistem.
Čajni poparek zunanje blaži različna kožna vnetja, eterično olje pa lajša bolečine v mišicah in revmatizem.