Mandarine izvirajo iz Azije. Na Kitajskem jih omenjajo že okoli leta 2000, v Evropi pa šele okoli 300 let pred našim štetjem. Danes sta največja pridelovalca mandarin Španija in Japonska, gojimo pa jih lahko tudi na Primorskem.
Tako kot vse vrste citrusov so tudi mandarinovci zimzelene drevesne ali grmičaste rastline z mesnatimi listi. Cvetovi so beli ali rahlo rdečkasti. Plodovi so oranžni do zelenorumeni, okroglaste, ploščate ali celo podolgovate oblike.
Sočni užitni del je razdeljen na segmente, ki vsebujejo sok bogat z vitamini (predvsem A, B in C), minerali (kalij, kalcij, fosfor), encimi, beljakovinami, kislinami, sladkorji, aromatičnimi snovmi ter drugimi pomembnimi organskimi spojinami.
Plodovi so zelo sočni, saj vsebujejo kar 80 do 90 odstotkov vode.
Mandarine in zdravje
Mandarine ugodno vplivajo na človeški organizem in so tako kot večina agrumov, pomembne za preprečevanje in zdravljenje različnih bolezni. Plodovi delujejo dietetično, stimulirajo apetit, krepijo oslabljen organizem in varujejo pred okužbami. Njihovo uživanje ugodno vpliva tudi na revmatična obolenja in poškodbe krvnih žil, priporočajo pa jih tudi srčnim bolnikom.
Najpogosteje uživamo mandarine sveže, uporabne pa so tudi pri kuhanju ter seveda v prehrambeni industriji za izdelavo sokov, kompotov in slaščic.
Spremljajte našo novo serijo o agrumih vsako soboto in spoznajte še ostale!