Site icon Eko Dežela

Agrumi: Limone niso le za v čaj in limonado

Pravilno, saj limone vsebujejo veliko vitamina C in sok srednje velikega sadeža zadostuje dnevni potrebi odraslega človeka po tem vitaminu.

C vitamin je žal občutljiv na toploto, zato limonin sok praviloma dodajamo že ohlajenim pijačam, kar velja tudi za čaj.

Limone izvirajo iz jugovzhodne Azije in danes uspevajo na vseh toplejših koncih sveta, tudi na Primorskem. Eden izmed največjih proizvajalcev je Italija. Zimzeleni grmi ali manjša drevesa krasijo drobni beli cvetovi, suličasti listi pa se ponašajo z značilno močno aromo in jih lahko uporabljamo za pripravo čaja. Tudi za pest veliki sadeži so praviloma rumeni ali rumeno-zeleni. Drevo rodi do petdeset let.

Limone kot zdravilo in čistilo

Limone so uporabna tudi kot zdravilo oz. za blaženje bolezenskih težav pri nekaterih obolenjih dlesni, ust in grla. Uživanje limon je priporočljivo za preprečevanje prehladov. Z limoninim sokom lahko blažimo otekline, ki so posledica pikov komarjev in drugega mrčesa.

Limonin sok je uporaben celo kot čistilo za odstranjevanje madežev. Z nasoljeno rezino limone lahko čistimo bakreno posodo. Nesladkana limonada je priporočljiva celo za zalivanje cvetočih lončnic, saj ohranja cvetove dalj časa sveže. Limonin sok uporabljajo tudi v kozmetični industriji.

Iz sadežev in lupin pridobivajo še olje, katerega uporabljajo za pripravo čistil in kozmetičnih preparatov, ter kot dodatek parfumom. Za slednje uporabljajo tudi olje pridobljeno iz listov limon.

Nepogrešljive v kulinariki

Limone večinoma uporabljamo kot dodatke različnim jedem, saj jih le malokdo uživa samostojno. Iz limoninega soka lahko pripravimo odlično osvežilno pijačo – limonado. Limona je uporabna kot dodatek tudi drugim sadnim sokovom in alkoholnim pijačam ter koktejlom.

Limonin sok se odlično poda k številnim jedem, še posebno ocvrtim v testu ali drobtinah. Dodajamo ga lahko tako zelenjavnim jedem, različnim omakam, kot tudi mesu in ribam. Kljub kislemu okusu lahko iz limoninega soka pripravimo celo odlične sladice. Za peko peciva je uporabna tudi lupina, katero pa je priporočljivo dodajati jedem le, če vemo da ni obdelana s kemičnimi sredstvi.

(Visited 180 times, 1 visits today)