Prejšnji teden je potekal strokovni dogodek TURBO (TURizem Bled Odpadki), kjer je Peter Torkar, župan občine Gorje (ki je skupaj z Bledom tudi prva prejemnica evropskega certifikata »Zero waste certified city«) pozval k razvoju turizma z zmernostjo, sočutjem in iskrenostjo.
Strategija trajnostnega razvoja blejskega turizma teži k desezonalizaciji in spremembi percepcije iz »moram videti« v »moram doživeti«.
Odpadki privabljajo nove odpadke
Po besedah direktorja Infrastrukture Bled, Janeza Resmana, podjetje jemlje smetenje zelo resno. Ažurno se odzivajo na opažanja in prijave občanov ter sproti čistijo manjša odlagališča odpadkov in smetenje. Zavedajo se, da odpadki privabljajo nove odpadke, če pa je okolje čisto, takšno tudi ostane. Pojasnil je tudi, kako so s ciljem po čim bolj čisti frakciji iz ekoloških otokov umaknili embalažo in kako imajo edinstven način zbiranja bioloških odpadkov z biorazgradljivimi vrečami, ki jih prejme vsako gospodinjstvo. Spremembo nastanitvene strukture v prid apartmajem zaznavajo tudi v Infrastrukturi, saj opažajo porast trgovinskih odpadkov – embalaže in odpadkov gostincev hitre prehrane.
Izziv so enodnevni obiskovalci Bleda
Na Bledu so se pred dobrim desetletjem začeli ukvarjati z zmanjševanjem količine odpadkov ravno zaradi močne podražitve mešane frakcije, enako pa lahko z boljšim ločevanjem prihranijo tudi turistični ponudniki. Maja Pančur, zelena koordinatorica Zavoda Turizem Bled je predstavila ugotovitve anketiranja, s katerim prepoznavajo trend vedno bolj okoljsko ozaveščenih gostov, izziv pa ostajajo enodnevni obiskovalci, ki jih skušajo doseči tudi prek nalepk na parkomatih.
Manjše porcije za manj zavržene hrane
Matija Blažič, direktor Ribno Alpine Resorta, ki je prvi prejemnik evropskega zero waste poslovnega certifikata je pojasnil, da je v stroki marsikdo presenečen, ko mu povedo, da goste odkrito ozaveščajo o manjši količini odpadkov. Predvsem z napisi, naj si zavoljo zavržene hrane raje naložijo manjše porcije, so tudi uspešni. Ključno se jim zdi, da se ne držimo za vsako ceno predvidenega ukrepa, temveč smo raje prilagodljivi, kar se je njim že večkrat izkazalo za uspešno.
Vir: EBM