Brežice so trajnostna destinacija Slovenije z bogato naravno in kulturno dediščino, polno ljudskih običajev in navad.
V preteklosti sta pokrajina in podnebje območju zagotavljala idealne pogoje za razvoj vinogradništva, ki je tako postalo del njihove kulture. V zadnjih letih je zanimanje za ohranjanje te tradicije med mladimi upadlo, saj so številni vinogradi začeli usihati, lastniki so jih prepustili zaraščanju ali celo posekali.
Dan kruha, vina in salam
V destinaciji Brežice si želijo trajnostnega upravljanja destinacije, ki vključuje ohranjanje podobe lokalne krajine, ki jo v veliki meri predstavljajo vinogradi, ter ohranjanje kulture pridelave grozdja in njegove predelave v vino.
Da bi to lažje dosegli, so začeli prirejati Dan kruha, vina in salam, s katerim želijo mlade spodbuditi k ohranjanju družinskih vinogradov, včlanitvi v vinogradniška društva in tako povezati lokalne skupnosti. Dogodek je z leti postal tradicionalen in se ga udeležujejo tako vinogradniki, vinogradniška društva, turistična društva, peki kruha, lokalne glasbene in plesne skupine kot tudi obiskovalci od blizu in daleč.
Vir: slovenia.info